Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 09. 25.

Gazdasági reformon dolgozik Egyiptom

2017. 09. 25.

Egyiptom gazdasága javulásnak indult, de az ország még messze nem lábalt ki a 2011-es felkelés okozta sokkból – áll a Moody’s jelentésében. Az amerikai hitelminősítő pozitívan értékeli az erőteljes reformokat Egyiptomban. Az egyik legfontosabb a kis és közepes vállalkozásokat érinti.

Várhatóan még az év vége előtt hatályba lép az egyszerűsített adózásra vonatkozó új törvény, amelytől azt várják, hogy az ilyen cégeket bevonja a formális gazdaság keretei közé.

– Jelenleg ez az az egyik legfontosabb jogszabály, amin dolgozunk. Először is azért, mert lehetőséget ad a kis, közepes és mikrovállalkozásoknak is, másodszor pedig mert segíti a fekete és a szürke gazdaság felszámolását – mondta az egyiptomi kereskedelmi és ipari miniszter, Tareq Qabil.

A kormány reformprogramja a Nemzetközi Valutaalap hitelcsomagjának is fontos feltétele. Az IMF 12 milliárd dolláros hitelkeretet hagyott jóvá Egyiptomnak három évre.

– A kis és középvállalkozások számítanak a legfontosabb szektornak. Egyiptomnak nagyon fiatal a népessége. Arra törekszünk, hogy munkahelyeket és kitörési lehetőséget biztosítsunk a számukra – közölte Dalia Salem, a nemzetközi együttműködésért felelős minisztérium egyik vezetője.

A külföldi hitelfelvétel és a valutaalap támogatta közvetlen befektetések révén az egyiptomi gazdaság 4,9 százalékkal bővült a pénzügyi év utolsó negyedévében.

A kulcsfontosságúnak számító turisztikai ágazat azonban még messze nem érte el a krízis előtti csaknem 15 millió eurós szintet. Egyiptom abban bízik, hogy a gyenge egyiptomi fonttal most visszacsalogathatja magához a turistákat.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:




Back to Top ↑