Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 02. 26.

Gazdasági válság Egyiptomban

2016. 02. 26.

A külföldi befektetők többsége az arab tavasz óta elkerüli Egyiptomot. A bizonytalanságot erősíti a viszályos belpolitikai helyzet illetve a megszaporodott terrortámadások. Például a General Motors – amely az ország autóiparának 20 százalékát lefedi – felfüggesztette működését a dollárhiány miatt.

Az egyiptomi gazdaság két legfontosabb motorja az idegenforgalom és a Szuezi-csatorna, ezeken felül dollárforrása még a külföldön élő vagy dolgozó egyiptomiak átutalása. A terrortámadások miatt azonban a turizmus jelentősen visszaesett, ami közvetlenül több százezer embert érint. – közölte az Euronews.

Az egyiptomi jegybank devizatartaléka az elmúlt öt évben 20 milliárd dollárral csökkent. 2011-ben 36 milliárd dollár volt, 2016 januárjában 16,48 milliárd dollár. Közben az adósságállománya egy év alatt 3,5 százalékkal, 29,2 milliárd dollárra nőtt 2015 októberére.

Mohammed An-Nadzsar pénzügyi elemző szerint a jelenlegi gazdasági állapot mellett a belpolitikai és biztonsági problémák vezettek a válsághoz, ezek együttesen hatnak negatívan Egyiptomra, és riasztják el a külföldi befektetőket.

Az afrikai export-import bank 500 millió dollárral segíti ki az importcégeket. Erről február 20-án írt alá megállapodást az Afreximbank és az egyiptomi kormány.

Az infláció januárban meghaladta a 10 százalékot.

Az árak tovább fognak emelkedni, a víz és az áram ára is folyamatosan emelkedik. Miközben az egyiptomi font folyamatosan gyengül a dollárral szemben, Az emberek kétségbeesetten vásárolják a tartós élelmiszereket és halmozzák fel nehezebb napokra attól tartva, hogy a pénzük vásárló értéke másnap már nem fog annyit érni.

A jegybank az egyiptomi fontot mesterségesen a 7,8-es szint körül tartja az amerikai dollárral szemben. A feketepiacon viszont már 9 font fölött mozog a dollár.

Egyelőre hiába a kormány minden próbálkozása, a gazdaság fellendülése még várat magára  A közgazdászok egyre jobban aggódnak, hogy végül lebegő árfolyamúvá teszik az egyiptomi fontot, ami most a gyenge gazdasági növekedés és a magas munkanélküliségi ráta mellett gazdasági öngyilkosság lenne.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑