Cadmus fordítás Cadmus
Energia

2018. 02. 12.

Gázkutatási jogokért vetekszik Törökország és Egyiptom

2018. 02. 12.

Kairó és Ankara közt a héten újra elmélyültek a feszültségek, miután Törökország külügyminisztere bejelentette, hogy olajkutatási projekteket indítanának a Földközi-tenger keleti térségében, ahol Ciprus és Egyiptom már korábban felosztotta a jogokat.

Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Zeid február 7-én tett nyilatkozatban kijelentette, hogy a törökökkel „szembe kell szállni és vissza kell őket utasítani”.

2015-ben az olasz Eni energiaipari konszern “gigantikus” méretű földgázmezőre bukkant a Földközi-tengeren Egyiptom partjainál. A Zohr a legnagyobb földgázlelet Egyiptomban és a Földközi-tengeren egyaránt, és egyike a világ legnagyobb földgázmezőinek is. A mező feltárását követően évtizedekig képes lesz Egyiptom gázellátását fedezni.

A török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu úgy döntött, hogy a 2013-ban aláírt Kairó-Nicosia megállapodás érvénytelen, és mint ilyen, Törökország elhatározta, hogy fekete aranyat fog kutatni a régió vízében, közölte a londoni Asharq Al-Awsat újság.
Egy görög hírportál vasárnapi számában írtak szerint, Cavusoglu azzal vádolta a görög-ciprusiakat, hogy

“egyoldalú szénhidrogén kutatási tevékenységet végeznek a Földközi tenger keleti térségében…. Miközben a török-ciprusiak, mint a sziget résztulajdonosai, ugyancsak elidegeníthetetlen jogokkal rendelkeznek a környező természeti erőforrások vonatkozásában”.

Ezért a miniszter szemében a Kairó-Nicosia megállapodás “semmis és érvénytelen”.

A ciprusi törökök 1983-ban független államként megalapították Észak-Ciprust, amelynek legitimitását azonban csak Törökország ismeri el; a nemzetközi közösség úgy tekinti, hogy Észak-Ciprus területe a Ciprusi Köztársaság része. Ugyanakkor a török hadsereg erős jelenlétet tart fenn a szigeten.

A Kairó-Nicosia megállapodást időközben már az Európai Unió is elismerte, az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője szerint, aki “figyelmeztetett minden olyan próbálkozás ellen, amely megsértené vagy csökkentené Egyiptom fennálló jogát a térségben”.

Az egyiptomi-török kapcsolatok 2013-ban kezdtek megromlani, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Egyiptommal a “június 30-i puccsal” szembeni tiltakozás kifejezéseként, amikor a hadsereg a nép akaratából megbuktatta Mohamed Mursi hatalmát, mivel Erdogan Mursi erős támogatója volt, ezért nyíltan bírálta a puccsal hatalomra került kormányt és bejelentette, hogy nem ismeri el az új hatalmat.

“Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a törökök kijelentéseit, mindazonáltal folytatnunk kell a gázfeltárást a Földközi-tengeren, és meg kell akadályoznunk minden, ennek megzavarására irányuló próbálkozást”

mondta Mamdouh Mokled, egyiptomi tábornok az Asharq Al-Awsatnak.

Orientalista.hu – Vivkamar

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑