Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 06. 22.

Generációváltás Szaúd-Arábiában

2017. 06. 22.

Saját fiát, Mohamed bin Szalmánt nevezte ki trónörökösének a szaúdi király szerdán. Salman bin Abdel-Azíz a mindössze 31 éves férfit egyúttal helyettes miniszterelnökké is kinevezte. A herceg eddig a védelmi, olajügyi és gazdasági miniszteri posztot birtokolta.

A lépéssel a király ugyanakkor elmozdította a koronahercegi címet eddig birtokló Mohamed bin Nayef herceget. Őt megfosztották belügyminiszteri pozíciójától is- erre a posztra szintén egy fiatal, 33 éves férfit, az elmozdított herceg saját unokaöccsét nevezték ki. Abdulaziz bin Szaúd bin Nayef herceg jogász végzettségű, korábban tanácsadóként dolgozott a királyi udvarnak. Irán a lépést „puha puccsnak” nevezte.

Az új trónörökös kinevezése már korábban is beszédtéma volt a szaúdi uralkodóházhoz közel állók körében, azonban az időzítés meglepetést okozott: olyan pillanatban történt, amikor egyre csak nőnek a regionális feszültségek, és az ország biztonságát belföldön is fenyegetik a szunnita, valamint síita milicisták.

A bejrúti Amerikai Egyetem és a Harvard Kennedy Iskola professzora szerint nem történt olyan nagy meglepetés:

– Világos, hogy van kapcsolat a Katar elleni fellépés, Trump látogatása, és a szaúdi vezetőségben végbemenő változások között. Ezek mind ugyanannak a dolognak a részei. Mohamed bin Salman tudatosan és intenzíven építette kapcsolatait a Trump-adminisztrációval. Az amerikaiaknak, úgy tűnik, tetszenek az elképzelései, és biztosan van kapcsolat Trump szaúdiakat támogató hozzáállása és Katar ellehetetlenítése között. Szóval ezek a dolgok összefüggenek.

Más elemzők szerint azonban a viszonylag tapasztalatlan emberek kulcspozíciókban való megjelenését külföldön kevésbé fogadták kitörő lelkesedéssel: az 57 éves Mohamed bin Nayef herceg ugyanis veterán diplomata volt, akiben megbíztak. Jó kapcsolatokat ápolt Washingtonnal, és Vlagyimir Putyin elnök elismerését is kivívta. Egyes szakértők úgy vélik, a koronaherceg várhatóan az eddiginél harciasabb külpolitikát fog folytatni Szaúd-Arábia régi ellenségével, Iránnal és más, perzsa-öbölbeli riválisokkal, mint például Katarral szemben. Ez pedig további bizonytalanságot okozhat a már így is puskaporos hangulatú régióban.

A kevésbé pesszimista szakértők szerint azonban az utódlási kérdés határozott rendezése lehetővé teszi a király számára, hogy belefogjon nagyszabású tervébe, amely a szinte kizárólag a kőolajtól függő szaúdi gazdaság megreformálását és az állami olajcég, az Aramco privatizálását jelentené.

A kinevezéseket a társadalom legnagyobb rétegét kitevő szaúdi fiatalok örömmel fogadták. Ők úgy vélik, ez bizonyíték arra, hogy helyet kapnak az országban várhatóan hamarosan végbemenő reformok levezénylésében. Miután az új koronaherceg személyét bejelentették, a szaúdi kötvénypiac rögtön több mint 3 százalékos növekedést mutatott.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑