Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 12. 17.

Gerilla hadviselésre szólította a palesztinokat a Hamasz (videó)

2018. 12. 17.

A Hamasz radikális palesztin szervezet korábbi vezetője felszólította a Ciszjordániában élő palesztinokat, hogy készüljenek gerilla-hadviselésre, és a folyamatban lévő “ellenállásra”, hogy kierőszakolják Izrael kivonulását a területről.

Khaled Mashaal azt mondta, hogy ez csak egy lépés a Palesztina egész területéről való izraeli visszavonuláshoz vezető úton.

“A palesztinok azt mondják, ‘ellenállok, tehát vagyok,’” –

forgatta ki Mashaal René Descartes híres filozófiai tételét az Al-Jazeera TV-ben december 2-án. A Middle East Media Research Institute fordítása szerint Mashaal azt mondta, hogy a Korán szerint

“a dzsihád, az ellenállás és az önvédelem az élet lényege.”

“A dzsihád elhagyása megaláztatáshoz és halálhoz vezet. Ezért az ellenállás az élet csúcspontja. Az a személy, aki megszállás alatt él, és nem áll ellen, valójában halott.”

Mashaal, aki 1996 és 2017 között vezette a Hamász politikai szárnyát, azt állította, hogy nincs alternatív mód a palesztin nemzet felszabadítására.

“Mikor vonult ki Izrael Dél-Libanonból? Ez nem a tárgyalások eredménye volt Madridban és Washingtonban. Az ellenállás eredménye volt a visszavonulásuk. Mikor vonult vissza Gázából? 2000-ben a (második) Intifáda és a hősi ellenállás után. Ma arra szólítanak bennünket és arra készülünk, hogy kikényszerítsük Izrael kivonulását Jeruzsálemből és Ciszjordániából. Allah akaratával, ez a módja annak, hogy visszavonuljanak Palesztina egész területéről.”

A Palesztin Hatóságot vezető Fatahot pedig felszólította, hogy csatlakozzon a Hamaszhoz az Izraellel szembeni népi ellenállásban, mondván, példát kell venniük a Gázai övezet népétől.

“Ciszjordánia több mint 5600 négyzetkilométert ölel fel, hegyekkel és völgyekkel rendelkezik. Odavalósi vagyok, ismerem a tájat. Minden meg van ott, ami szükséges a gerilla-hadviseléshez. Miért nem készülünk rá?”

A Fatah szóvivője csütörtökön felszólította a palesztinokat, hogy hagyják figyelmen kívül az Izrael elleni új fegyveres felkelésre irányuló felhívásokat Ciszjordániában, és sürgette őket, hogy inkább békés tiltakozásokkal lépjenek fel a zsidó állam katonai uralma ellen.

“Okosnak kell lennünk … és nem hallgathatunk a demagógok fegyveres konfrontáció szükségességére vonatkozó felhívásaira. Az én szavaim őszinték. Folytatni kell a népi ellenállást a palesztin földeken. A Hamász évek óta konfrontációra buzdítja a palesztinokat Izrael ellen Ciszjordániában. ”– mondta a Fatah szóvivője, Osama Qawasma a Palesztina TV-ben csütörtök este.

Pénteken a Palesztin Hatóság rendőrei feloszlattak egy pro-Hamász tüntetést Hebronban, gumibotokkal verve a tiltakozókat és villanógránátokat dobálva.

A pénteki muszlim imák után a palesztin erők mintegy 50 a Hamasz alapításának 31. évfordulóját ünnepelő aktivistával kerültek összetűzésbe.

A Hamasz elítélte a tüntetések elfojtását. Fawzi Barhoum szóvivő a szervezet honlapján tett nyilatkozatában azt mondta, hogy ez a “barbár viselkedés” a bizonyíték arra, hogy a Palesztin Hatóság “bemocskolta a mártírok vérét.”

Az Izraellel régóta fennálló feszültségek ellenére a palesztin biztonsági erők és a Ciszjordániában működő izraeli hadsereg közötti biztonsági koordináció nagyon szoros, és kulcsfontosságú tényezője a két fél közötti kapcsolatnak.

A Trump-kormány idén minden támogatást megvont a palesztinoktól a biztonsági erőfeszítésekre szánt mintegy 42 millió dollár kivételével.

Újkelet nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑