Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 02. 02.

Görögországban egy új korszak hajnala köszöntött be

2015. 02. 02.

Az új kormány felállásával minden figyelem Görögországra szegeződik. Kezdetben azt hallgattuk a médiából, hogy nem fog nyerni a Sziriza, majd azt, hogy semmin nem fognak változtatni, az új propaganda-vonal pedig az, hogy csak taktikáznak és jobb tárgyalási pozíciót szeretnének.

És közben mindenki értetlenül néz: hogy lehetséges, hogy egy szélsőbaloldali és egy szélsőjobboldali párt koalícióra lépett? Azért tudnak együtt dolgozni, mert van egy közös ellenségük: a fennálló világrend. Minden ideológiai nézeteltérést félre lehet és kell söpörni egy ilyen helyzetben a közös célok elérése érdekében.

Mit köszönhetnek a görögök az eurónak? A gazdaságuk egynegyede elenyészett a válságban, a lakosság harmada munkanélküli és több mint 40% él a mélyszegénységi küszöb alatt. Az államadósság majdnem kétszerese a GDP-nek, és eközben mást sem lehetett hallani, mint hogy az egész helyzetet maguknak köszönhetik, mert lusták, nem dolgoznak és túl sokat költekeztek.

Hogy jobban megértsük, miért áll ilyen helyzetben a görög gazdaság, álljon itt ez a két grafikon:

görög1

görög2

Persze hogy nem dolgoznak a görögök, mert NINCS HOL! Németország az egyetlen állam, amely profitál a közös valutából, a többieknek marad a munkanélküli segély vagy a kivándorlás Németországba.

Ez bizony kizsákmányolás, méghozzá gyarmati kizsákmányolás. Az új kormány, miközben pontosan felismerte ezt a folyamatot, pengeélen táncol, mert a választói akarat nem hajlandó elnézni a rövidtávú nehézségeket a hosszabb távú előnyökért cserébe.

És az sem véletlen, hogy Oroszországhoz közelednek. Putyin, minden hibája ellenére, a mai feje tetejére állt világban az egyetlen racionális elem, amelyhez igazodni lehet. Mi más lehetőségük lenne? Hogy bízhatnának továbbra is a trojkában, amely a végletekig kihasználta őket? Az EU egy totális csőd, és a végjáték egyre közeledik. Az euroszkeptikus és szélsőséges pártok a görög győzelemmel új erőre kaptak. Következik a sorban Spanyolország a Podemosszal, és rögtön utána Franciaország Mademoiselle Le Pennel.

Update: Franciaország támogatja a görög adósság újratárgyalását 

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑