Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 05. 11.

Gyalázatosnak tartják az észak-afrikai muszlimok a vallási radikalizmust

2016. 05. 11.

Öt észak-afrikai ország megkérdezettjei értettek egyet abban, hogy a vallási radikalizmus az iszlám félreértelmezése, illetve gyalázása. Többségük a vallás és a politika szétválasztását támogatja.

Az észak-afrikai muzulmán országok lakóinak többsége támogatja a vallási és a politikai élet szétválasztását, de fontosnak tartják az iszlám szerepét a mindennapi életükben – derül ki egy Tuniszban közzétett felmérésből.

Fontos az iszlám

A tunéziai Sigma intézet, az Arab Vallás- és Szabadságjogok Megfigyelőközpontja nevű szervezet, valamint a Konrad-Adenauer-Stiftung politikai alapítvány Tunéziában, Líbiában, Marokkóban, Egyiptomban és Algériában végzett közös felmérése szerint Líbiában a megkérdezettek 95,8 százaléka, Tunéziában pedig a válaszadók 74,4 százaléka tartja az iszlám vallást nagyon fontosnak az életében. Egyiptomban és Líbiában tíz válaszadó közül nyolc mondta azt, hogy rendszeresen imádkozik.

A politika és a vallás szétválasztása

A felmérés szerint ettől függetlenül mindegyik országban a vallás és a politika szétválasztását támogatja a többség: Marokkóban a megkérdezettek 54,8 százaléka, Egyiptomban 71,2 százaléka, Tunéziában 72,8 százaléka, Líbiában pedig 78,7 százaléka.

Tunéziában vélték a legtöbben úgy, hogy az iszlámnak rossz hatása van a politikai életre, és a felmérésben résztvevőknek 75,6 százaléka kifogásolta azt, hogy az imámok beleszólnak a politikába. Ezzel szemben Algériában 51 százalék, míg Marokkóban 37,2 százalék gondolta ezt.

Az Iszlám meggyalázásának tekintik a radikális irányzatokat

Az öt észak-afrikai ország megkérdezettjei egyetértettek abban, hogy a vallási radikalizmus az iszlám félreértelmezése, illetve gyalázása. A tunéziaiak 21,2 százaléka hozzátette, hogy a radikalizálódást a munkanélküliség és a szegénység is okozza.

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe az Iszlám Állam nevének hallatán, a tunéziaiak 64, míg az egyiptomiak 35,4 százaléka a terrorizmus fogalmára gondolt. A felmérés résztvevői túlnyomó többségének mindenesetre rossz, illetve nagyon rossz a megítélése az Iszlám Államról.

A telefonos felmérésben minden országban ezer – tizennyolc év feletti – ember vett részt.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

,
Back to Top ↑