Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 01. 20.

Gyerekekből verbuválódott terrorszervezet (videó)

2017. 01. 20.

Rengeteg gyerek szolgál az al-Shabab szomáliai terrorszervezet kötelékében, előfordulhat, hogy a terrorcsoport fegyvereseinek többsége kiskorú, van akinek már 9 évesen fegyvert nyomnak a kezébe – figyelmeztetett helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár.

A portugál politikus a Biztonsági Tanácsnak készített jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly márciusban a szomáliai Puntföldön elfogott szélsőségesek 60 százaléka gyerek volt. Többen közülük azt mondták, hogy a terrorszervezet munka és oktatás lehetőségével környékezte meg őket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára készített főtitkári jelentés szerint nem ritka, hogy 9 éves gyerekeket tanítanak fegyverhasználatra és küldenek harcolni, de az sem példa nélküli, hogy gyerekekkel szállíttatnak robbanóanyagokat, lőszert, kémként alkalmazzák őket, vagy házimunkákat végeztetnek velük.

Guterres jelentéséből az derül ki, hogy 2010 és 2016 első fele között legalább 6163 gyereket soroztak be Szomáliában. Mintegy 70 százalékban az al-Shabab felelős a kiskorúak harcba küldéséért, de a szomáliai hadsereg is vetett be gyerekeket.

A jelentés szerint a terrorszervezet főleg Szomália déli és középső részén, vidéken toboroz gyerekeket iskolákban, mecsetekben, vallási rendezvényeken. Gyakran a tanárokat kényszerítik arra, hogy beszervezzék diákjaikat a terrorszervezetbe.

Az ENSZ azt is tudni véli, hogy kenyai menekülttáborokból toboroznak gyerekeket, tömegével tűntek el fiúk al-Shabab által működtetett vallási iskolákból, s a szélsőségesek egész falvakat kényszerítettek arra, hogy átadják gyermekeiket. A jelentés szerint az al-Shabab már végzett is ki olyan gyerekeket, akiket azzal vádoltak, hogy a kormánynak vagy az Afrikai Unió békefenntartó missziójának kémkedtek.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑