Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2016. 11. 04.

Gyors kormányalakításban bízik a libanoni miniszterelnök

2016. 11. 04.

Saad Al-Hariri volt miniszterelnököt bízta meg csütörtökön az új libanoni kormány megalakításával Michel Aoun, a közel-keleti ország újonnan megválasztott államfője – közölte az elnöki kabinet.

Az elnökség a parlament képviselőivel folytatott kétnapos konzultációt követően ismertette a döntést.

A maronita keresztény Aount hétfőn választotta meg államfőnek a parlament, ami nem sikerült volna a szunnita Saad Al-Hariri támogatása nélkül. Aoun és Hariri régi politikai riválisok: míg a 81 éves Aoun a Hezbollah közeli szövetségese, a 46 éves Haríri a radikális síita szervezet nyílt bírálója.

Gyors kormányalakítást ígér Libanon új miniszterelnöke, aki az elnöki palotában tett látogatást csütörtökön. A szunnita politikus, Saad Al-Hariri 2009 és 2011 között már volt kormányfő.

Mostani megbízatása egy politikai alku része, mégpedig azé az egyezségé, amely lehetővé tette, hogy a hadsereg volt főparancsnokának államfői jelölésére rábólintson a parlament.

A kormányfő, Saad Al-Hariri a leköszönő és az újonnan megválasztott elnökkel is tárgyalt a héten, illetve találkozott a síita félkatonai Hezbollah és szövetségeseinek parlamenti képviselőivel is.

Michel Aoun államfővé választása a síiták pozícióját erősíti. Az új miniszterelnök, Saad Al-Hariri a szunnitákat képviseli a hatalmi alkuban, amely majdnem két és fél évig tartó politikai vákumot számolt föl Libanonban.

Saad Al-Hariri a 2005-ben meggyilkolt volt miniszterelnök, Rafík Harrii fia, és 2009 végétől 2011 elejéig volt kormányfő. Kormánya azt követően bukott meg, hogy a Hezbollah és az Amal síita mozgalmak által delegált miniszterek lemondtak a Rafík Hariri meggyilkolásának ügyében egy hágai különbíróságon indult per miatt. A vád szerint ugyanis a Hezbollah több tagjának is köze lehetett a bűntényhez. A lemondott síita miniszterek viszont úgy vélték, hogy az ügyben eljáró hágai bíróság tagjai „Izrael és az Egyesült Államok zsoldosai”.

A felekezetek szerinti hatalommegosztás szerint Libanonban az elnök mindig maronita keresztény, a kormányfő szunnita, a parlament elnöke pedig síita. Az országnak 2014 májusa óta nem volt elnöke.

Orientalista.hu – Sinoda (Euronews, MTI, RT)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑