Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 12. 04.

GYORSHÍR: megölhették az áruló jemeni elnököt (Videó)

2017. 12. 04.

ACNN információi szerint a síita húszik azt állítják, hogy megölték Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt, aki a napokban átállt a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció oldalára.

A volt elnök 2011-ben a húszik oldalára állt, akik fellázadtak a Rijád által kézivezérelt Abdrabbuh Manszur Hádi kormánya ellen és elűzték azt. Két nappal ezelőtt azonban összeveszett a síita felkelőkkel és átállt a másik oldalra, azonnal be is jelentve, hogy szerinte Irán támogatja a húszikat, s a síiták felelősek a jemeni pusztításokért – ez egyébként beleillik a szaúdi retorikába.

A jemeni háborúban a Rijád-vezette koalíció szándékosan támadott civil célpontokat, az infrastruktúra nagy részét, köztük a kórházakat és az iskolákat megsemmisítette, majd az országot blokád alá vette. Ennek köszönhetően az államban az éhezés elképzelhetetlen mértéket öltött, felütötték a fejüket súlyos járványok, tömegek halnak meg, mert Szaúd-Arábia még az orvosi szállítmányokat is csak ritkán engedi be.

A mai nap folyamán korábban érkezett a hír, mely szerint a síita húszik felrobbantották az áruló elnök Sana’a-i rezidenciáját. Ugyanakkor, az akkori hírek még arról szóltak, hogy a Száleh eltűnt, hollétéről semmit sem tudnak.

A nap folyamán azonban egy húszi televízióadóban bejelentették, hogy a korábbi szövetségest egy összecsapás során a Maarib városába vezető úton likvidálták. A halott elnökről egy kép is felkerült a netre, melyet be is mutatunk – viszont annak minősége miatt nem állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy azon valóban Száleh látható.

Bár Ali Abdullah Száleh pártja hivatalosan tagadja, hogy valóban sikerült volna megölni vezetőjüket, a CNN szerint az exelnök egyik magasrangú tisztje megerősítette a CNN-nek, hogy a húszik nem hazudnak, s a szaúdiakhoz átállt politikai vezető valóban halott.

Állítását megerősíti az a videó is, mely a Youtube-ra is felkerült, ezen szintén egy Szálehnek látszó ember holtteste látható.

FIGYELEM! A videóban látható tartalom egyesek számára felkavaró lehet!

 

Ha a volt elnök valóban meghalt, akkor van remény arra, hogy a közte és a húszik között zajló harcok, melyek az elmúlt napokban legalább 125 áldozatot követeltek, megszűnhetnek. Ugyanakkor, az országban továbbra is háború dúl, melynek nem látszik még a vége.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑