Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2016. 08. 18.

Háború az ópiumparadicsomért

2016. 08. 18.

A tálibok bekebeleznék a legnagyobb afgán tartományt, tízezrek menekülnek.

Heves harcok dúlnak az Afganisztán déli részén fekvő, a világ ópiumtermelésének mintegy 80 százalékát adó Helmand tartományban. Több körzet is a tálibok kezében van, a kormányerők még az amerikai légitámadásokkal megtámogatva is alig bírnak velük.

Miközben Afganisztán több mint négyszáz közigazgatási körzetéből immár legalább 36 a tálibok kezén van – 104-et pedig ugyanez a veszély fenyeget –, különösen heves harcok dúlnak az ország déli tartományában, a Pakisztánnal is határos Helmandban. A szélsőségesek olyan mértékben tudtak előrenyomulni az utóbbi hetekben, hogy a tartományi székhely, Laskar Gah városát is veszélyeztetni tudják. Noha az amerikai légitámadásokkal kisegített kormányerőknek sikerült valamelyest visszaszorítaniuk a tálibokat, utóbbiak most is a város közelében harcolnak. Az utóbbi hetekben Helmandban mintegy 30 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Előretörés

Északon is folynak a harcok az afgán kormány és a tálibok között, a szélsőségesek hétfőn elfoglalták a Baglán tartománybeli Dahana i-Gori körzetet. Baglán kulcsfontosságú terület, itt halad keresztül a Kabult és kilenc északi-északkeleti tartományt összekötő autópálya.

A központi kormányzat által teljes egészében sosem birtokolt Helmand helyzete speciális. Az ország legnagyobb tartománya hagyományosan a tálibok egyik fellegvára, nem mellékesen a világ ópiumtermelésének több mint háromnegyedéért felelős.

Bár az amerikaiak vezette koalíció bevonulása után próbálták felszámolni az iparágat, ez annak ellenére sem sikerült, hogy 14 év alatt hétmilliárd dollárt költöttek rá. Egyrészt az érintett földművesek is több pénzt keresnek azzal, ha más haszonnövények helyett mákot termelnek, másrészt sok esetben az afgán hatóságok korrupt helyi tagjai is részt vesznek az üzletben.

afganisztan_helmund_tartomany

Tálib oldalon még rosszabb a helyzet: általában előírják a farmereknek, hogy kábítószer-alapanyagot kell ültetniük, ráadásul nem elég, hogy a terroristák rendesen megszedik magukat a drogcsempészetből, még a földműveseket is megadóztatják. Az ópiumüzlet a tálibok egyik fő jövedelemforrásává avanzsált.

Hasim Vahdatjar, az ENSZ Drog és Bűnözés Elleni Irodájának kabuli szóvivője nemrég arról beszélt, hogy az afgán eredetű kábítószer évente mintegy 68 milliárd dolláros hasznot hoz, ebből 65 milliárd a nemzetközi drogmaffia kezébe kerül, a maradék hárommilliárd pedig helyi bűnözőknél, illetve a táliboknál marad.

Nem csak a kábítószerüzlet miatt fontos a táliboknak Helmand. Jelenleg ugyanis egyetlen tartományt sem uralnak teljes egészében, a provincia megszerzésével ráadásul kiterjeszthetnék befolyásukat dél felé. Szélsőséges oldalról felmerült olyan ötlet, miszerint Helmand menedékül szolgálhatna a szomszédos Pakisztánból menekülni kényszerülő táliboknak is.

Előnyt jelenthet számukra, hogy a környékbeli tartományok szinte mindegyikében erős a befolyásuk, így viszonylag könnyen tudnak utánpótlást szállítani a harcok színhelyére. Helmand elvesztése ugyanakkor a kabuli kormány számára olyan mértékű presztízsveszteség lenne, amit valószínűleg az amerikaiak sem akarnak, így szorult helyzetben számítani kell a légi csapások számának és intenzitásának növelésére.

Magyar Nemzet Online

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑