Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 08. 07.

Háborúra készülnek? – Növelték eladásaikat a hadiipari cégek

2016. 08. 07.

A hadiipari cégek tavaly érezhetően növelték eladásaikat, összesen közel 350 milliárd dollár értékében értékesítettek katonai termékeket és szolgáltatásokat, ami majdnem háromszorosa a magyar GDP-nek.

A világ vállalatai és országai egyre többet költenek polgári repülőgépekre és különböző fegyverekre – derült ki abból a vizsgálatból, amelyet a 100 legnagyobb repülőgépeket és fegyvereket gyártó vállalat adatainak áttekintésével végzett a Deloitte tanácsadó cég.

Az érintett vállalatok összesített bevétele 3,8 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest, így elérte a 674,4 milliárd dollárt. Ennek valamivel több mint fele, 349 milliárd a fegyverek eladásából származik, a többi főleg repülőgépek értékesítéséből és karbantartásából jött össze.

Az európai konzorciumok által eladott fegyverekből származó bevételek 6,8 százalékkal nőttek 2015-ben, miközben amerikai versenytársaiknál ugyanezek a bevételek nem egész egy százalékkal csökkentek.

Növekvő védelmi kiadások

A tanácsadó cég azzal magyarázza az európai növekedést, hogy az itteni államok növelik ilyenfajta kiadásaikat, míg az USA-ban tavaly még csökkentették a hadsereg büdzséjét. Ennek azonban vége: a washingtoni védelmi minisztérium költségvetése idén már 3,6 százalékkal emelkedik.

A fejlett országokat biztonsági kiadásaik bővítésére sarkallják a Közel-Keleten, Kelet-Európában, a Koreai-félszigeten, a Dél-kínai-tengeren és az indiai szubkontinensen kialakult válsággócok. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fegyvergyártók a saját üzleti szempontjaikból nézve jó évek előtt állnak.

Az első öt

Bevételei alapján a repülőgép- és fegyvergyártó ipar legnagyobb cége az amerikai Boeing. Eladásai az elmúlt évben a Deloitte szerint elérték a 96,1 milliárd dollárt. A vállalat nem csupán nagy utasszállító repülőket gyárt, hanem számos ismert harci gépet szállít az amerikai hadseregnek, köztük az F-15-öst.

A második helyre az európai Airbus Group került – ez az egyetlen európai cég az első öt között – több mint 71,5 milliárd dolláros bevétellel. Az Airbus az utasszállítók mellett többek között az Eurofighter Typhon vadászgép és az Eurocopter Tiger helikopter készítésében érdekelt.

Bronzérmes a Lockheed Martin, amely 2015-ben több mint 46 milliárd dollár árbevételt ért el. Ez a cég gyártja például az F-22 Raptort, a világ legdrágább harci repülőgépét. A negyedik helyre a General Dynamics került csaknem 31,5 milliárd dolláros bevétellel, az ötödik a United Technologies 27,8 milliárd dollárral.

Napi.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑