Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2021. 07. 10.

Háborús bűncselekménnyel érnek fel az izraeli telepépítések

2021. 07. 10.

Háborús bűncselekménnyel érnek fel az izraeli telepépítések Ciszjordániában, a nemzetközi közösségnek meg kell fizettetnie a zsidó állammal az “illegális megszállás” árát – jelentette ki pénteken az ENSZ illetékes jelentéstevője.

Michael Lynk, az 1967 óta megszállt palesztin területek emberi jogi helyzetével foglalkozó különmegbízott a világszervezet Izrael által bojkottált Emberi Jogi Tanácsának ülésén szólalt fel.

“Az izraeli telepek háborús bűncselekményekkel érnek fel. Ez a megállapítás arra kötelezi a nemzetközi közösséget, hogy tegye világossá Izrael számára azt, hogy illegális megszállása, a nemzetközi jog és a nemzetközi közvélemény figyelmen kívül hagyása többé nem maradhat megtorlás nélkül” – fogalmazott.

A világ számos országa szerint egyértelműen sérti a nemzetközi jogot az izraeli telepespolitika, Izrael ugyanakkor ellentétes állásponton van, amelyet a kormány történelmi, vallási és biztonsági okokkal indokol.

A genfi ülésen Lotte Knudsen, az Európai Unió képviselője is törvénytelennek minősítette a telepépítéseket.

“A kényszer-áttelepítésekhez, kilakoltatásokhoz, épületrombolásokhoz, illetve otthonok lefoglalásához hasonló lépések csupán tovább súlyosbítják a már amúgy is feszült helyzetet” – mutatott rá.

Lynk tájékoztatása szerint Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában mára csaknem háromszáz zsidó telep van, amelyekben több mint 680 ezer izraeli él.

A palesztin ENSZ-nagykövet pedig arról számolt be, hogy Izrael több mint ötezer palesztin tart fogva, közülük többeket már több mint húsz éve.

A telepépítések ügye az egyik fő vitapont az izraeliek és a palesztinok között évtizedek óta tartó véres konfliktusban. A palesztinok Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben tervezik létrehozni leendő államukat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,




Back to Top ↑