Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 11. 24.

Háborús bűncselekmény: A levegőben lőtték le a katapultált orosz pilótát

2015. 11. 24.

Az USA és szövetségesei által „mérséklet ellenzéknek” tartott terrorista csoport katapultált pilótákra lőtt, az egyikük földre érés közben meghalt.

Egy dzsihadista az Ahfad Al-Rasul iszlamista terrorcsoporthoz tartozó brigád fegyveresei a katapultált orosz pilótákra adott le több lövést, az egyiküket sikerült lelőni.

A másik pilóta kiléte egyelőre ismeretlen, török források szerint az ankarai kormány által alapított és finanszírozott helyi türkmén kisebbségekből verbuválódott Al-Sultan Murad Brigád fegyveresei fogságba ejtették.

Az iszlamista szervezet a halott orosz katonáról videofelvételt készített, amit meg is osztott a youtube csatornájukon.

A főként Idleb és Lattakia tartományokban tevékenykedő fegyveres csoport szervezését és felfegyverzését Katar finanszírozza a mai napig. Törökország, mint ahogyan a többi terrorcsoportnak is többször biztosított logisztikai támogatást a szíriai kormányerőkkel szemben.

Az AP hírügynökségnek a Jahid Ahmed Parti Brigád szóvivője büszkén nyilatkozta, hogy ők adták le a lövéseket a levegőben ejtőernyőző pilótákra.

A Szíriai Szabad Hadsereg is részt vehetett az orosz katona lelővésében

A nyugat szemében “mérsékelt ellenzéknek” számító Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) Levantei Front csoportja videófelvételt tett közzé amiben az orosz katona holteste felett Allahu Akbar kiálltással ünnepleték a támadást. Korábban az Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felajánlotta za Orosz Légierő segytségét az FSA-nak aminnyiben hajlandóak együttmüködi az Iszlám Állam és a Nuszra Front elleni harcokban. Ezt az FSA megtagadta.

فيديو لجثة الطيار الروسي الذي عثر عليه بعد أن أسقطت تركيا طائرته فوق جبل التركمان.CarthageFm

Szerző: CarthageFm, 2015. november 24.

.

Törökök bosszúból lőtték le az orosz vadászbombázót

A török hatóságok szerint az orosz SZU-24 megsértette légterüket, amit az oroszok kifejezetten cáfolnak. A két ország viszonya folyamatosan romlott amióta kitört a szíriai válság.

Szeptember óta viszont mélyrepülésbe kezdett az orosz-török viszony mivel Moszkva nem csak az iszlám Állam állásait támadja, hanem a többi terrorszervezet állásait is bombázza. Az Orosz Légierő célpontjaiba került az Ankara támogatását élvező szíriai türkmén kisebbségből verbuválódott Al-Sultan Murad Brigád bázisai is, akik szoros kapcsolatban állnak az Al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Fronttal.

Az Iszlám Állam ellen indult az orosz repülőgép, amikor a törökök lelőtték

Moszkva szerint a SZ-24-es vadászbombázó az Iszlám Állam állásai ellen indult, amikor a törökök lelőtték.
A török hatóságok nyilvánosságra hozták azt a radar felvételt, ami bizonyítja, hogy az orosz vadászbombázó megsértette a légteret. A felvételt szerint Hatay tartomány legdélebbi csúcskén hatolt keresztül az orosz gép.

A törökök állítása szerint többször is figyelmezették az orosz gép pilótáit mielőtt lelőtték volna. Szakértők szerint ez azért nem lehet igaz, mert, ha valóban is ezen a kis nyúlványon keresztült repült át az orosz gép ez, akkor is csak pár tíz másodperces időbe telt volna, és ilyen gyorsan nem lehet reagálni egy határsértésnek.

A török radar felvétele

Az elcsatolt tartomány

Hatay tartomány arabul Iskanderun tartományt Trianonhoz hasonlóképpen Szíriától csatolták el Törökországhoz 1923-ban. Az elcsatolt tartomány lakosságának többsége szír keresztény és alavita volt, akiket a török állam másodrangú állampolgárként kezelt. A tartományban fekszik a közel-keleti kereszténység egy fő központja Antchiókia városa, ami 100 évvel ezelőtt szír keresztény többségű volt mára a török politikának köszönhetően a keresztények pár ezren maradtak.

Szíria hivatalosan soha nem ismerte el, hogy Iskanderun tartomány Törökország része. A többségében szír alaviták lakta területen, megerősödött a török állammal szemben ellenállás. A szíriai konfliktus kitörése óta Szíriai Ellenállási Front néven iredenta fegyveres alakulat jött létre, ami a szíriai kormány mellett harcol a terroristák ellen, és hosszútávú céljának a tartomány visszacsatolását tűzte ki.

Putyin Szocsiból üzent

Az orosz vadászgép nem jelentett fenyegetést Törökország számára. – reagált Putyin az incidensre.

A forgatókönyv a megszokott: ” Nem tudom, ki volt érdekelt abban, ami ma történt, mi biztosan nem. És ahelyett, hogy azonnal kapcsolatba léptek volna velünk a törökök, a török fél azonnal megfordult, partnere a NATO felé, hogy megvitassák az esetet, mintha mi lőttük volna le a gépet, és nem ők a miénket.”– mondta Putyin

Az orosz elnök határozottan állította, hogy a SZU-24-es vadászbombázó 6000 méter magasságban Szíria légterén lőtték le levegő-levegő rakétával amit egy török F-16-os vadászgép lőtt ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az incidensnek súlyos következményei lesznek, az orosz-török kapcsolatra nézve. Az orosz elnök kemény hangnemben bírálta Törökországot, és terrorizmus vágyával vádolta a török vezetést.

„Hátba szúrtak bennünket a terrorizmus cinkosai.” – mondta Putyin.

Vlagyimir Putyin szerint Moszkvának régóta tudomása van arról, hogy a szíriai és iraki olajmezőkről származó fekete aranyat az Iszlám Állam terroristái törökországi kereskedőknek adták el.

Moszkva azonnali hatályal bekérette a török nagykövetség katonai attaséát, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta szerdai ankarai látogatását.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑