Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2022. 08. 16.

Háborús bűncselekmény: az izraeli légierő öt palesztin gyereket ölt meg

2022. 08. 16.

Nem az Iszlám Dzsihád eltévedt rakétája, hanem izraeli légicsapás ölt meg öt gyereket a Hajnalhasadás hadművelet utolsó napján – írta a Haarec című újság kedden, az izraeli hadseregnek a laphoz eljutott belső vizsgálatára hivatkozva.

A 3 és 16 év közötti gyerekek Dzsabáliától keletre, az al-Faludzsa temető közelében vesztették életüket.

Előző nap nyolc gázai palesztin civil halt meg az Iszlám Dzsihád rosszul sikerült rakétakilövése miatt, és a hadsereg úgy vélte: ez történt Dzsabália közelében is. A vizsgálat azonban arra a megállapításra jutott, hogy a robbanást az izraeli légierő egyik lövedéke okozta.

Az izraeli hadsereg a Háárec kérdésére azt válaszolta: az állam biztonsága érdekében támadta az Iszlám Dzsihád katonai célpontjait a Gázai övezetben a Hajnalhasadás hadműveletben.

A hadsereg minden ésszerű erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy a legkevesebb kárt érje a polgári lakosságot – közölték.

“Az izraeli hadsereg ellenőrzi és megvizsgálja a hadművelet során tett intézkedéseit és azok eredményét; az eset körülményeit kivizsgálják” – ígérték a katonai illetékesek.

Augusztus 8-án Ran Kochav, a hadsereg szóvivője közölte, hogy a Hajnalhasadás hadműveletben 26 palesztin civil halt meg, közülük 11-en izraeli légicsapásokban és legalább 15-en az Iszlám Dzsihád rakétái miatt. A vizsgálat eddigi eredményei módosítják ezeket az adatokat: 16-an haltak meg az izraeli, tízen az Iszlám Dzsihád rakétái miatt.

A gázai palesztin harcosok körülbelül 1100 rakétát indítottak az augusztus 5-én kezdődött, háromnapos Hajnalhasadás hadművelet idején a hadsereg statisztikái szerint. Közel 200 lövedékük már a Gázai övezetben felrobbant.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑