Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Palesztina

2015. 04. 08.

Háborús bűnei mellett gazdaságiért is lakolhat Izrael

2015. 04. 08.

Izrael vasárnap átutalta a Palesztin Hatóságnak a palesztinokat megillető, de január 1-jétől befagyasztott adóbevétel egy részét. Mahmúd Abbász palesztin elnök azonban utasítást adott a részösszeg visszautalására, és bejelentette, hogy ha Izrael nem fizeti ki a teljes összeget, akkor a palesztinok ezért is beperlik a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

Izrael büntetésből fagyasztotta be a palesztinokat megillető adóbevételt, mert a Palesztin Hatóság egyoldalúan bejelentette, hogy április 1-jei hatállyal csatlakozik a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC). Nemzetközi nyomásra azonban – írta a Reuters hírügynökség. Izrael március végén bejelentette, hogy átutalja az elmaradt adóbevételt, de levonja belőle azt az összeget, amellyel a palesztinok tartoznak az izraeli közműszolgáltatásokért, így az átutalt összeg végül 400 millió dollár volt. Az izraeli miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy egyebek között humanitárius okból és az izraeli hosszabb távú érdekeket figyelembe véve döntöttek az átutalás mellett

Abbász szerint a levonás a teljes összeg egyharmada, ezért úgy döntött, hogy a megkapott részösszeget visszaküldik. “Vagy odaadják a teljes összeget, vagy döntőbírósághoz, illetve az ICC-hez fordulunk. Kevesebbet nem fogadunk el. Ez egy újabb panasz lesz, amellyel a bírósághoz fordulunk: az első a tavalyi gázai háború, a második az izraeli telepek folytatódó építése a megszállt területeken, és most az elmaradt adóbevétel” – jelentette ki egy vasárnap esti beszédében.

Az izraeli állami áramszolgáltató vállalat februárban brutális büntetőintézkedésként felfüggesztette az ellátást a megszállt Ciszjordánia egyes városaiban, mert állítása szerint a palesztin kormány 492 millió dollárral tartozik neki.

Amikor több mint 20 évvel ezelőtt megalakították a Palesztin Hatóságot, Izrael vállalta, hogy a nevében beszedi a palesztinokat illető adóbevételeket és az azon árukért járó vámokat, amelyeknek kötelezően Izraelen keresztül kell eljutniuk a palesztinokhoz. Ezeknek az együttes összege ma mintegy 120 millió dollár havonta.

Orientalista.hu – (Forrás: hunhir.info)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑