Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 04. 05.

Hadat üzent egy új dzsihádista csoportosulás

2017. 04. 05.

Az Iszlám és Muszlimok Védelmi Csoportja nevű új dzsihádista csoportosulás megnevezte az európai, illetve afrikai ellenségeit. Az új csoport vezetője azt is mondta, hogy készen állnak akár a háborúra is.

Egy Száhel-övezeti dzsihádista csoportosulás kedden közzétett listáján a legfőbb ellenségének nevezte Franciaországot. Az iszlám és muszlimok védelmi csoportjának a vezetője Ijád ag-Gali, aki korábban az al-Kaidával kapcsolatban álló, A hit védelmezői nevű szalafista csoportot is vezette.

A férfit az Egyesült Államok 2013-ban felvette a terrorista szervezetek irányítóinak listájára.

Gali az al-Meszara nevű lapnak az alábbi országokat nevezte a csoport nyugati ellenségeinek: Franciaország, Egyesült Államok, Németország, Hollandia és Svédország.

A keleti ellenségeinek pedig Csádot, Guineát, Elefántcsontpartot, Burkina Fasót, Szenegált és Nigert nevezte meg.

Forrás: Getty Images/Warrick Page

A listáról azonban hiányzik Algéria, Marokkó és Mauritánia, amelyek hatóságai szintén állandó harcban állnak a területeiken található dzsihádista szervezetekkel.

A dzsihádista csoport vezetője Franciaországot a nyugat-afrikai régióban élő muszlimok legnagyobb történelmi ellenségének is nevezte. Utalva ezzel a nyugat-európai ország (a Száhel-övezetben található legtöbb országot érintő) gyarmatosító múltjára, valamint az iszlamista szélsőségesek ellen indított Barkhane hadműveletére is. Az akciókban 3 ezer francia katona vesz részt 2014 augusztusa óta a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában.

Az Iszlám és Muszlimok Védelmi Csoportja március elején jött létre a Gali vezette a hit védelmezői, a Szahara Emirátusa, az algériai Muhtár Belmuhtár vezette al-Murabitun, illetve a Mohamed Koffi vezette Macinai Brigádok nevű dzsihádista csoportok összeolvadásából.

Az új csoportosulás vezetője azt is elárulta, hogy a gerilla-hadviseléstől, de a klasszikus háborútól sem riadnak vissza.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

Back to Top ↑