Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 06. 08.

Hadgyakorlatot tartottak a megszálló amerikai erők Kelet-Szíriában

2023. 06. 08.

Éleslövészettel egybekötött gyakorlatot tartottak az Egyesült Államok fegyveres erői Szíria keleti részén – jelentette egy brit székhelyű szíriai megfigyelőcsoport csütörtökön.

A Deir Ezzor kormányzóság területén lévő Koniko gázmező térségében tartott gyakorlaton helikoptereket és repülőgépeket is bevetettek. A térségben éles lőszerekkel légitámadásokat hajtottak végre – számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai erők az utóbbi időben igyekeznek megerősíteni pozícióikat Kelet-Szíriában, miután az iráni támogatást élvező szíriai kormánybarát harcosok drónokkal támadták az amerikai állásokat.

Az amerikai csapatok 2015 óta tartózkodnak Szíriában, s mintegy 900 fős katonai missziójuk deklarált célja az Irán által támogatott milíciák elleni fellépés és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet újjáéledésének megakadályozása. Ezek az erők több északkelet-szíriai bázison vannak szétszórva, és gyakran Irán és az általuk támogatott fegyveresek célpontjai.

A washingtoni Fehér Ház március végi közleménye szerint “az Egyesült Államok nem fog meghátrálni”, csak azért, mert az Irán által támogatott milíciák támadják az amerikai erőket.

A szíriai kormány hosszú ideje tiltakozik a törvénytelen amerikai katonai jelenlét miatt. Követeli az egységek azonnali kivonását, s őket okolja a szíriaiak életkörülményeinek folyamatos romlása miatt. Az Egyesült Államok és kurd szövetségesei tartják megszállásuk alatt a legfontosabb olaj- és gázmezőket a keleti országrészben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑