Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 11. 02.

Hadi helyzet Aleppo tartomány déli részén

2015. 11. 02.

A Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztálya együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel, a libanoni Hezbollah-val a Khataib Al-Baath (Baath Zászlóaljak) alegységeivel, a Khataib Hezbollah-val (iraki önkéntesek), és a Firkka Fatajjemmun-al (iráni-afganisztáni vahhabita ellenes önkéntesek) meglepetésszerű támadást indítottak a Khan Tuman melletti gazdaságok területének elfoglalására Aleppo tartomány déli részén. A vahabita terroristákkal vívott heves tűzharcok sorozatát követően a Szíriai Fegyveres Erők és a szövetségeseik elfoglalták ezt a körzetet a városnál. – jelentette az almasdarnews.

A Khan Tuman és Karasszi közötti gazdaságok elfoglalását követően a Szíriai Fegyveres Erők a libanoni ellenállás és az iraki paramilitáris egységek figyelme a stratégiai Khan Tuman város felé fordult, ahol azonnal elkezdték támadni a vahhabita terroristák védelmi vonalait az északi és a keleti szárnyakon.

Miközben korai jelentések az állították, hogy a Szíriai Fegyveres Erők és szövetségeseik teljes ellenőrzést szereztek Khan Tuman felett, egy katonai forrás a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály parancsnokságától közölte, hogy a várost még nem foglalták el; azonban hozzá tette, hogy a Hadsereg és szövetségesei benyomultak Khan Tuman városába és a térség 50 százalékát ellenőrzésük alá vonták, még az egykori katonai raktárbázis van a megszállók kezében.

A Szíriai Fegyveres Erők és szövetségeseik rövid kihagyást követően újraindították az offenzívájukat Aleppo tartomány déli területén miután le kellett verniük az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet Al-Szafira városát megrohamozó fegyvereseit Aleppotól délnyugatra.

Amikor a Szíriai Fegyveres Erők teljesen átveszik az ellenőrzést Khan Tuman felett, akkor olyan helyzetbe kerülnek, hogy el tudják vágni a kiemelt jelentőségű Aleppo-Damaszkusz nemzetközi főútvonalat, amit a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) és a Harakat Ahrar Al-Sham szerveztek vahhabita terroristái az Aleppoban harcoló társaik utánpótlására használnak.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah tisztogató akciókat folytat a kiemelt fontosságú Aleppoba vezető főútvonalon

A múlt héten az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezett blokkolta a szíriai kormány Aleppo tartomány fővárosába vezető fő (és egyetlen) ellátási útvonalát; azonban az utolsó 48 órában a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály 66. Dandára és a Hezbollah azon dolgozott, hogy helyreállítsák a bizonságos közlekedést ezen a létfontosságú országúton, amely végighúzódik a Khanasszer-síkságon Hama tartomány keleti területén.

Múlthét pénteken reggel a Hezbollah erői vezették a támadást túl a startégiai Tal Ithrija magaslaton (ezt csütörtökön foglalta el a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah) tűz alá véve az ISIS terrorszervezet állásait a Khanasszer-Ithrija országút mentén Khanasszer város felé; a Szíriai Fegyveres Erőknek és a libanoni ellenállásnak ezt a támadását az Orosz Légierő is hajtotta előre, amely egész nap kíméletlenül bombázta a terrorista csoport állásait.

Egy katonai forrás a Nemzetvédelmi Erők Hama tartományi parancsnokságától Al-Szalamijah városból elmondta, hogy a Szíriai Fegyveres Erőknek és a libanoni ellenállásnak már csak egy kilométeresnél rövidebb szelvényt kell megtisztítania a Khanasszer-Ithrija országúton, a közelben három dombnál és egy falunál maradt ellenséges jelenlét mielőtt a kormányerők teljesen ellenőrzésük alá vonják a főút itteni szakaszát.

Eközben délnyugatra Ithrijától az ISIS terrorszervezet egy másik rohamot indított a Tal Khabir magaslat ellen a Szíriai Nemzetvédelmi Erők állásait támadva a kiemelkedés délkeleti peremén mielőtt a nemzetvédelmiek pénteken délutánra visszaverték a terroristák rohamát.

Jelenleg az ISIS fegyveresei a Khanasszer-Ithrija országútról a Szalamijah és Ithrija között húzódó útszakasz felé fordították a figyelmüket, ahol a Szíriai Fegyveres Erők megnövelték a katonáik létszámát Ithrija kulcsfontosságú városában. Ennek az idegen megszállása a Szíriai Fegyveres Erők fő ellátási útvonalának elvesztését jelentené.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑