Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 02. 12.

Hadi helyzet Aleppo tartományban

2016. 02. 12.

Az Aleppo városáért és a tartományért vívott csata hosszú idő után, tavaly novemberétől újabb fordulatot vett. Először a tartomány déli részén szabadultak fel nagyobb területek a vahhabita terroristák uralma alól, ahol a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségeseik elérték a Lattakia-Aleppo autópályát. A tartomány keleti részén sikerült megtörni a Kwejersz légi bázis körüli ostromzárat és több körzetet visszafoglalni a “kalifátus” fegyvereseitől a Deir Hafer és az Al-Bab síkságokon. Ezután a tartományi fővárostól északra a kormányerők és szövetségeseik felmentették a három év óta blokád alatt álló Al-Zahra és Nubl városokat azzal, hogy visszafoglaltak több települést az Aleppottól a török határig húzódó főúton és elvágták az “iszlamista felkelőknek” nevezett vahhabita terroristák legnagyobb utánpótlási vonalát Törökország felől.

SAA1

Tegnap Észak-Aleppoban, keletre Efrin városától a kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) és a Dzsaish Al-Thuwar arab milícia (az Asszír Katonai Tanáccsal -MFS- ők alkotják a “Szíriai Demokratikus Erőknek”/SDF nevezett szövetséget) elfoglalták a vahhabita terroristáktól a Menagh légi bázist. Eközben a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah felszabadította Kafr Naja települést és körzetét tovább nyomulva Tal Rifat város felé. A kurd erőkkel összehangolt műveletek célja Azaz város és a közelében lévő határátkelő elfoglalása, ezzel blokkolni a török határt és megakadályozni, hogy Aleppo tartományba török területről utánpótlást, fegyvereket és további zsoldosokat kapjanak a megszálló terrorszervezetek. Az “iszlamista lázadók” területe ezzel összeroppan Észak-Aleppoban. A továbbiakban nem szabad megfeledkezni a Dzsarabulusz határállomásról, amely határszakaszon a “kalifátus” megszállása alatt alló területek érintkeznek a török határral. Az ISIS itt szállítja át a Kelet-Szíriából lopott olajat és műkincseket Törökországba és innen jut el számukra hadfelszerelés lőszer, élelmiszer, járművek, satöbbi. Itt viszik át Törökország területére “pihentetni” a fegyvereseiket, itt juttatják át a számunkra fontos sebesülteket törökországi kórházakba, kezelésre. Itt viszik ki a rabszolgákat is az új gazdáiknak, a különböző vahhabita monarchiákba (és a foglyokból kiműtött szerveket is).

SAA2

Az Aleppo tartomány és Aleppo városa idegen megszállás alatt lévő részeinek felszabadításáért jelenleg a következő erők harcolnak: a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály dandárai, a Köztársasági Gárda 154. Dandára; a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) tartományi és városi egységei; a libanoni ellenállás, a Hezbollah katonái; a Szíriához hű palesztin ellenállók: a Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár); szunni arab egységek: a szekuláris pánarab Baasz Zászlóaljak (Khataib Al-Baath) és az Arab Nemzeti Gárda; iraki szövetséges paramilitáris egységek: Harakat Al-Nudzsabah, Liwa Abu Fadl Al-Abbasz. Végül, de nem utolsó sorban a szövetséges országok katonai műveleti tanácsadó csoportjai az Orosz Tengerészgyalogságtól és az Iráni Forradalmi Gárdából.

Az ellenség, vagyis a megszálló vahhabita terrorista szervezetek: Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida), Harakat Ahrar Al-Sham (Iszlám Front), “Szabad Szír Hadsereg” (FSA), Dzsaish Al-Mudzsaheddin, Dzsaish Al-Iszlam, Harakat Nur Al-Din Al-Zinki és végül a legmocskosabb az ISIS/Daesh-nek nevezett “kalifátus”.

SAA3

Az nagyzási hóbortban szenvedő török elnök rémálma az, hogy a kurd erők és a Szíriai Arab Hadsereg Aleppo tartományban legyőzik a védenceit, a vahhabita terrorszervezeteket és lezárják a határt. Továbbá az ISIS-el is leszámolnak a török határ mellett és a kurd autonóm terület teljesen elvágja a török-szíriai határt az általa támogatott fegyveres csoportoktól. Ezért fenyegetőzik Erdogan Szíria elleni katonai akcióval, bevonva szaúdi barátait is. Európát pedig a bevándorló tömegek útbaindításával zsarolja. Kívácsian várjuk, parancsot ad-e a török fegyveres erőknek az agresszióra és merészeli-e Szíria területén folytatni a kurdok gyilkolását?

Forrás: SAA reporter (@Syria_Protector), Petro Lucem (@petrolucem), Военный Советник (@miladvisor)

2016.02.10-11.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑