Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 02. 18.

Hadi helyzet Aleppo tartományban

2016. 02. 18.

 A kormányerők és a kurd Népi Védelmi Bizottságok harcban állnak az Al-Kaida és az “Iszlám Állam” terrorszervezetek ellen.

A kurd “Népi Védelmi Bizottságok” (YPG) harcosai, akik jelenleg a szíriai kormányerőkkel összehangolt hadműveleteket hajtanak végre, folytatták számottevő előretörésüket Aleppo tartomány északi területén és elfoglalták Tal Rifaat után Shejkh Issza kiemelt helyzetű települését az Al-Kaida (Al-Nuszra Front) és a Harakat Ahrar Al-Sham terroristáitól.

A kurd harcosok mostanra teljesen ellenőrzésük alá vonták Shejkh Issza egész területét. Sok terroristát likvidáltak és sebesítettek meg a kurd harcosok, miközben elfoglalták a várost. A török vezetés parancsára a török hadsereg tüzérsége a hétvégén 100-nál több gránátot lőtt ki a Menagh repülőtérnél és a szomszédos falunál lévő kurd állásokra. Erdogan tombol a dühtől. Attól fél, hogya kurdok elvágják a zsoldosaitól.

A YPG és a Dzsaish Al-Thuwar (arab milícia, így ketten ők a “Szíriai Demokratikus Erők”) folytatják előrenyomulásukat Mare észak-aleppo város felé, egyes jelentések már onnan is harcokat jelentenek.

Közben Kelet-Aleppoban vannak jelentések arról, hogy a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai és a Nemzetvédelmi Erők már az Aleppoi Hőerőművet teljesen ellenőrzik, habár ezt katonai források még nem erősítették meg. Barlahijah, Dzsub Al-Kab és Tajbah települések felszabadítása után az Aleppoi Hőerőmű megtisztítását követően Shejkh Nadzsar ipari várostól keletre levő körzetből menekülnek az ISIS terroristák, mert szorul a hurok.

12742580_649993341809879_2296596813979589577_n

A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah ellenőrzésük alá vonták Ahras települést Észak-Aleppoban

A Szíriai Arab Hadsereg, 4. Gépesített Hadosztály 154. Dandára és a Hezbollah katonái képeket küldtek Ahras településről, miután az éjszaka keménny harcokat vívtak a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida), a Dzsaish Al- Mudzsaheddin, a Dzsabhat Al-Shamijah és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezetek “iszlamista lázadóival” Aleppo tartomány északi részén.

Ahras elfoglalását megelőzően ma hajnalban a Szíriai Fegyveres Erők és a szövetségeseik teljesen átvették az ellenőrzést Miszkan falu felett, amely közvetlenül nyugatra fekszik a kurd lakosságú településtől.

Ahras mai elfoglalása ellenére a Szíriai Fegyveres Erők valószínűleg ezt a települést át fogják engedni a kurd Népi Védelmi Bizotsságoknak (YPG), annak érdekében, hogy csökkentsék a feszültséget és elkerüljenek egy jövőbeli vitát a státuszáról. A helyzet nem alakul biztatóan az “iszlamista felkelőknek” csúfolt vahhabita terroristák számára, mert az észak-aleppoi arcvonal teljes kiürítésére kényszerülnek.

Tal Rifaat és a Menagh repülőtér feletti ellenőrzéssel a YPG (a Dzsaish Al-Thuwar arab mílícia támogatásával a “Szíriai Demokratikus Erőkből”) jelenleg a “iszalmista lázadók” erősségét Azaz várost, és a Bab Al-Szalamijah határállomást fenyegeti a török-szíriai határon.

Törökország vezetése óvta attól a YPG-t , hogy Azaz felé nyomuljon, ez valószínűleg nem tartja vissza a kurd erőket attól, hogy elfoglalják a várost.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑