Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 19.

Hadi helyzet Deir Ezzorban

2015. 05. 19.

Az ISIS terrorszervezet Irak és Törökország területéről folyamatosan utánpótlást kap. Május 6-tól támadták a Szíriai Arab Köztársaságot, Aleppo tartományban (Kwejersz légi bázis, Dier Ezzor tartomány (légi bázis, Szakkr-sziget), Homsz tartomány (Palmyra, T4 bázis, Al-Hajjan gázmező). A Szíriai Arab Fegyveres Erők megállították az ISIS terroristák áradatát.

Deir Ezzorban a Hadsereg 137. Gépesített Dandára (17. Hadosztály) feltartotta az inváziót. Erősítés érkezett a városba Iszam Zaher Al-Dín dandártábornok úr vezetésével, a Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandárának a harccsoportja Damaszkusz tartományból.

A lenti térképvázlat a május 6. és május 13. közötti helyzetet mutatja. a légi bázis elleni akciókat sikerült elhárítani. A Szakkr-szigeten és a város közeli településeken küszöbön állnak az újabb tisztogató akciók. A harcokban a Nemzetvédelmi Erők (NDF) helyi kontingensei, a harcedzett szunni törzsek önkéntesei és iraki siíta milicisták segítik a Fegyveres Erők katonáit az ISIS elleni harcban.

dier ezzor 05.17.

Deir Ezzor front volna május 6.-14. között

Zaher Al-Dín tábornok éppen időben érkezett az ISIS támadásának visszaverésére; Deir Ezzor a hős város védői ismét sikeresen vizsgáztak

issam zaherldine

Iszam Zahr Al-Dín

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet egy újabb támadást indított a Deir Ezzor tartomány székhelye ellen, ahol megpróbálták elfoglalni a Katonai Repülő Bázist és város több kerületét, amelyeket jelenleg a Szíriai Arab Hadsereg 17. Gépesített Hadosztály 137. Dandára ellenőrzi.

Amikor a támadás elkezdődött, Iszam Zaher Al-Dín dandártábornok úr és katonái a Szíriai Köztársasági Gárda 104. Dandárából megérkeztek a tartományba Szíria fővárosából, ahol összevonták őket, hogy a Kelet-Goutha nevű régiót, Damaszkusz tartományban visszafoglalják.

Amíg Zaher Al-Dín tábornok és kísérete megkapták a Deir Ezzor tartományba szóló visszatelepülési parancsot a 104. Dandár Dier Ezzorban maradt szervezeti elemei Mohammad Khaddur vezérőrnagy úr (17. Hadosztály) parancsnoksága alá voltak rendelve és megkezdték az előkészületeket az ISIS terroristák likvidálására, amik a Szíriai Fegyveres Erők tartománybeli egységeit támadták.

Iszam Zaher Al-Dín dandártábornok úr és katonái a 104. Dandárból csütörtök reggel tértek vissza Deir Ezzor tartományba és azonnal felkészültek az ISIS terroristák hamar bekövetkező támadására a Dier Ezzor Katonai Repülő Bázis ellen. Az ISIS-nek ez a repülőtér elleni támadása bekövetkezett csütörtökön, amikor a terroristák megpróbálták áttörni a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait a bázis keleti falainál.

Deir Ezzorban újabb 1500 tartományi lakos jelentkezett önkéntesnek a Nemzetvédelmi Erők soraiba, hogy segítse a Szíriai Arab Hadsereg “Iszlám Állam” terrorszervezet elleni honvédő háborúját.

A hadsereg megfelelő helyzetben volt, hogy visszaverje a Deir Ezzor Katonai Repülő Bázis elleni rohamot, ezért a 104. Dandár több katonáját a Szakkr-szigeten húzódó arcvonalra tudta összpontosítani, ahol az ISIS terroristák megpróbáltak áttörni az elmúlt hat nap alatt.

A tűzharc még mindig tart a Szíriai Arab Hadsereg és az ISIS terroristák között a Szakkr szigeten; azonban a Fegyveres Erők képesek voltak visszafoglalni az elvesztett területek nagy részét az elmúlt 48 órában és újra beléptek az Al-Alish kerületbe a sziget északi részén.

A Szakkr-szigeten és a Katonai Repülő Bázisnál zajló heves összecsapásokon kívül a 104. Dandár sajtótisztje több tűzpárbajt jelentett Al-Dzsubajleh, Al-Rashidijah, Al-Arfa, Shejkh Jasszin, Al-Kanamat és Al-Sziná kerületek pereméről együtt az Ajjash, Al-Murijah, Al-Dzsafra és Al-Shula falvaknál zajló erőszakos harctevékenység mellett.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑