Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 15.

Hadi helyzet Homsz tartomány keleti részén

2015. 06. 15.

 A Szíriai Arab Hadsereg visszafoglalta az Al-Dzsazal olajmezőt és a várost.

A Szíriai Arab Fegyveres Erők szerdán teljesen visszafoglalták a kulcsfontosságú Al-Dzsazal olajmezőt Homsz tartomány keleti részén az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” nevű terrorszervezet megszálló fegyvereseitől.

A katonai jelentések szerint a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködésben a Sivatagi Sólymok Dandárral (Liva Szukkur Al-Szahra) és a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) teljesen megtisztította az Al-Dzsazal olajmezőt és az azonos nevű várost a központi helyzetű Homsz tartomány keleti részén, az ősi Palmüra (Tadmur) városa közelében, amelyet múlt hónapban rohantak le az ISIS fegyveresei

Az elmúlt két napban az ISIS terroristák betörtek Al-Dzsazal városba és az olajmezőre, arra kényszerítve a Szíriai Arab Hadsereget, hogy erősítést hívjon, amely képes volt biztosítani a térséget a beérkezést követően. Al-Dzsazal délre fekszik a Hadsereg ellenőrzése alatt álló Dzsabal Al-Shaerben lévő olaj és gázmezőktől. keletre a Tijasz (T-4) légi támaszponttól. Fontosságát az adja, hogy innen újabb állásokat lehet létesíteni a Palmüra felszabadításért indított hadműveletben. Az ISIS törekvése az volt, hogy ebből a térségből elfoglalja Homsz tartomány keleti részeit a központi körzetek ellátását biztosító gáz és olaj mezőkkel, valamint az elektromos távvezeték hálózattal. ezután támadták volna a Tijasz légi bázist. A jelek szerint azonban az ISIS terrositák kényszerülnek visszavonulásra a megszállt Al-Rakka tartomány felé.

Az olajmezőket egyes jelentések szerint nem érintették a közelükben vívott harcok, más értesülések szerint viszont szükség lesz helyreállításra. A 67. Dandár és a Sivatagi Sólymok már Al-Dzsazaltól keletre szorították vissza az ISIS amerikai páncélozott eszközökkel ellátott fegyvereseit

A szárazföldi harcoktól függetlenül a Szíriai Arab Légierő támadásaiban legalább 17 ISIS fegyveres hullott Bajarat körzetében Homsz tartomány keleti részén.

Megjegyzés: Az ISIS terrorszervezet sem legyőzhetetlen. Ezt bebizonyították az Al-Haszakah és Deir Ezzorban vívott harcok is!

Az ISIS visszaszorult Hama tartomány dél-keleti részéből a Kelet-Homszban zajló offenzíva alatt

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet támadásba lendült Kelet-Homszban és Aleppo tartomány északi részén is, így a Szíriai Fegyveres Erők és a Szírián élősködő Al-Kaida terroristák, a Dzsabhat Al-Nuszra és a Dzsabhat Al-Shamija egy időben voltak kénytelennek feltartóztatni az ISIS offenzíváját; azonban az ISIS nagy kelet-szíriai területi nyereségei ellenére a fekete maszkos kannibálok visszavonultak Hama tartomány keleti szélén foglalt állásaikból , ahonnan a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) nagy erejű ellentámadása üldözte el őket.

Egy hónap állásharcot követően a Szíriai Fegyveres Erők válaszcsapásokkal reagáltak az ISIS terroristák megnövekedett jelenlétére a stratégiai helyzetű Al-Szalamijah város közelében Hama tartomány keleti részén; ennek eredményeként a Hadsereg és a nemzetvédelmisek közös ellentámadásba kezdtek Umm Tawinah, Zanuba és Raszm Al-Kadiszijah falvakban szombaton reggel.

Nem sokkal a megindult közös rohamot követően a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők teljes ellenőrzést szereztek a térség felett; megölve igazoltan 26 ellenséges ISIS terroristát, közöttük voltak a Husszein Juszif Mohszen, Bashir Khalid Naim, Mohammad Zad Al-Shamszi, Mohammad Umar Al-Abdullah, Mohannad Issza Mumduh és a Rakan Mahmud Al-Hoszni nevű idegen vahabita zsoldosok.

Egészen nem világos mi a Szíriai Arab Fegyveres Erők közvetlen célkitűzése, de a jelenlegi támadásuk a Homsz tartomány észak-keleti részén fekvő Dzsazal településen (Palmyra felmentése érdekében) szükségessé tette számukra, hogy megerősítsék arcvonalaik védelmét miközben az ISIS kiterjedt műveleteket folytat Homsz tartomány keleti részének sivatagos területén.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑