Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 30.

Hadi helyzet Idleb tartományban

2015. 04. 30.

A Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzi a tartományba vezető fő ellátási útvonalat. A vahabita terrorszervezetek nagyhatalmak és térségbeli vazallusaik támogatásával 10-14 ezer fősre tett kontingenst juttattak Törökország területéről Szíriába az elmúlt egy hónapban.

A Szíriai Arab Hadsereg 4. éve vívott honvédő háborújában, a többfrontos harcok (Aleppo városa, Al-Haszakah, Deir Ezzor és Kelet Szíria védelme az ISIS ellen, Dél Felszabadítása Hadművelet, Kelet-Ghouta, libanoni határ menti harcok stb..) ellenére a katonák teljesítik kötelességüket a haza védelmében A 87. Dandár tartja állásait Dzsizr Al-Shughurban, miközben a Tigris Alakulatok ellentámadásba mentek át és biztosították az 56. számú országutat. Idleb városánál a keleti és dél-nyugati szektorokban kibontakozik a Hadsereg támadása.

A Szíriai Arab Hadsereg nagy kiterjedésű hadműveletekbe kezd, hogy ellenőrzése alá vonjon a stratégiai fekvésű pontokat Idleb tartományban. Egy informált katonai forrás elmondta, hogy Idleb keleti és dél-nyugati részei heves összecsapásoknak a helyszínei, ahol a Hadsereg megpróbálja helyreállítani az ellenőrzést számos pont felett, amit korábban megszálltak az Al-Nuszra Front terroristái.

Idleb tartománynak a török határhoz való közelsége miatt stratégiai jelentősége van. Hétfőn ISIS terroristák erősségeit semmisítette meg a Szíriai Arab Hadsereg Idleb tartományban. A Hadsereg alegységei vahabita terroristák állásait semmisítették meg Kaminasz, Madzsdalija és Al-Najrab településeken Idleb tartományban.

Intenzív tűzharc zajlik az Idleb városért vívott ütközetben

11182172_906542836054915_2444994954884370012_n

Szír katona beméri a terroristák állásait

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai megtámadták a Dzsaish Al-Fatah nevű vahabita terrorista szövetség állásait hétfőn, amikor mindkét fél közelharcba bocsátkozott az 56. számú főút ellenőrzéséért Dzsisr Al-Shughur déli részén Idleb tartományban.

Hétfőn korán reggel a Dzsaish Al-Fatah fegyveresei lerombolták a téglagyár épületét hónapok óta tartó ostrom után; ezt követte a bázis keleti peremének az elfoglalása, ahol egészen addig nyomultak előre amíg a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) megállították őket.

A Tigris Alakulatok megindították saját offenzívájukat Dzsizr Al-Shughur körzetében és átvették az ellenőrzést Ghanijah, Zijarah, Kvasztun, és Mishik falvak felett az Al-Kaida Szírián élősködő tagszervezete, a Dzsabhat Al-Nuszra ellen vívott heves harcok után hétfő délután.

A Dzsaish Al-Fatah fegyveresei nem vártak sokat, hogy válaszoljanak a Tigris Alakulatok támadására, annak érdekében hogy visszaszerezzék Kvasztunt erőteljes rohamot indítottak dél-keletre Dzsisr Al-Shughurtól. Ma reggel még mindig tartottak az összecsapások a település feletti uralomért.

A Dzsabhat Al-Nuszra és szövetségesei, a Harakat Ahrar Al-Sham és az Adzsnad Al-Sham terrorszervezetek megkíséreltek betörni a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló Ariha városába a Kafr Lata melletti állásaikból; azonban a Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) keleti szektort védelmező katonái visszaverték a támadást és több mint 25 vahabita fegyverest likvidáltak mielőtt a terroristák visszavonultak.

Dzsisr Al-Shughurban a Nemzeti Kórháznál a Dzsaish Al-Fatah fegyveresei megpróbálták áttörni a Szíriai Arab Hadsereg 87., Dandárának a védelmi atcvonalát, de képtelenek voltak áthaladni a negyed nyugati részével szembeni magaslaton; ez nagyobb részben annak köszönhető, hogy a vahabita terroristák annál súlyosabb veszteségeket szenvedtek minél közeleb araszoltak volna a jól megerődített épület komplexumhoz.

Az Al-Masdar News hírújság által gyűjtött harctéri adatok szerint a Dzsaish Al-Fatah terrorista koalíció 36 szaúd-arábiai állampolgárságú fegyverese hullott el a vahabita terrorszervezetek offenzívájának kezdete óta Idleb tartományban.

Likvidált terroristák Idleb tartományban megrázófelvétel (+18):

مقطع خاص عرضته Alikhbaria Syria (الاخبارية السورية) يظهر ما تبقى من جثث قتلى الارهاب في احدى نقاط ريف ادلب بعد استهداف …

Posted by ‎القدرات العسكرية السورية‎ on 2015. április 26.

 

.

Dzsisr Al-Shughur

Akram Al-Khatib ezredes hősi halált halt Dzsizr Al-Shughurnál.

Akram Al-Khatib ezredes hősi halált halt Dzsizr Al-Shughurnál.

Katonai források bejelentették, hogy a Szíriai Arab Hadsereg nagy offenzívát indított a vahabita terroristák által kialakított erődített állások ellen Dzsisr Al-Shughurban az észak-nyugati Idleb tartományban.

A forrás közölte, hogy a Hadsereg végzett több terroristával és számosat megsebesített a Nemzeti Kórház negyedben Dzsizr Al-Shughur városban, ami jelenleg véres összecsapások helyszíne a külföldről támogatott fegyveresek és a Hadsereg között

A szíriai katonák rajtaütéseket hajtottak végre vasárnap éjjel több terrorista központ ellen Dzsizr Al-Shughurban, hogy jobb tüzelő állásokat foglaljanak el az arcvonalban mint a vahabita fegyveresek.

A Hadsereg újra telepítette erőit Dzsisr Al-Shughur körzetében, hogy elkerülje a polgári áldozatokat.

A Szíriai Légierő eközben a vahabita terroristák összevont csoportjait támadta Al-Mishirfa, Al-Szukkarjeh és Halluz negyedekben Dzsisr Al-Shughur területén, a támadásokban több tucat terrorista halt meg és sebesült meg.

Vasárnap egy magas rangú vahabita vezető nyilvánosságra hozta, hogy Ankara, Rijad és Doha tervelte ki és irányította a mostani támadásokat a stratégiai fekvésű szíriai Idleb tartomány ellen, hozzátéve hogy az említett hatalmak már egy hónapja készítették fel a vahabita terroristákat a támadásra és látták el őket hadfelszereléssel.

“Törökország Szaúd-Arábia és Katar támogatásával 5000-nél több külföldi terroristát küldött át Szíriába a saját határain keresztül, hogy segítsék az Al-Nuszra Front terrorszervezetet az Idleb tartománybeli Dzsisr Al-Shughur város elleni támadásban.” – közölte egy az Ahrar Al-Sham terrorista csoporthoz közel álló forrás.

A Szíriai Arab Hadsereg második napja heves összecsapásokat vív az Al-Nuszra Front nevű terrorszervezet ellen Idleb tartományban.

A forrás elmondta, hogy a török hírszerző ügynökség, az “MIT a baráti európai államokból származó partnerekkel” már egy hónapja dolgozik egy terven, hozzátéve hogy MIT ügynökök és török katonatisztek vezetik a háborút egy dél-kelet törökországi hadműveleti központból annak érdekében, hogy visszafordítsák a mostani folyamatokat és kiegyenlítsék az erőviszonyokat Észak-Szíriában, “ahol a vahabita fegyveresek minden nap területeket veszítenek.”

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Forrás: Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑