Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 05. 26.

Hadi helyzet Közép-Szíriában

2016. 05. 26.

A kormányerők folytatják offenzívájukat a szíriai Homsz Hama és Idleb tartományokba.Az ISIS és a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) terrorszervezetek több fegyveres csoportja és utánpótlási vonala megsemmisült.

Folytatódnak az ISIS terrorszervezet elleni harcok

Két napja éjjel az ISIS terrorszervezet támadást indított Farklasztól keletre, a várostól, amely a Homsz-Tadmur országút mentén fekszik.

A Szíriai Arab Hadsereg 11. és 18. Páncélos Hadosztályához tartozó alegységek másnap reggel 06.30 óráig tartó összecsapásokban végül fölénybe kerültek és visszaverték az ISIS terroristákat.

A harcban a hadsereg katonái megsemmisítették a terrorszervezet öngyilkos merénylője által vezetett és robbanóanyagokkal megrakott teherautót két másik gépjárművel, amelyek nehéz géppuskákkal voltak felszerelve.

Egy Homsz tartományi katonai forrás szerint megközelítőleg 20 ISIS terrorista halt meg a terrorszervezet sikertelen támadásában. A hadsereg öldalán 5 katona sebesült meg, miközben halálesetet nem jelentettek.

A támadást két különböző irányból indították az éjszakai sötétség leple alatt; az Um Al-Tinah ellenőrző pont és a Murran Al-Furrawah raktárbázis közelében.

Megjegyzendő, hogy az “Iszlám Államnak” nevezett terrorista entitás május 1. óta majdnem naponta támadott Kelet-Homsz területén; a rohamaik nagyobb részét éjszaka hajtották végre, hogy elkerüljék a légi csapásokat.

Pontosan egy hónapja ISIS terroristák által indított rakétatámadás lerombolta a Farklaszhoz közeli gázüzemet. Mindazonáltal a Palmyrába (Tadmurba) vezető országút és ellátási vonal nyitva marad az ISIS terrorszervezet állandó próbálkozásai ellenére, hogy elvágja.

Eközben a Szíriai Arab Hadsereg “Tigris Alakulatai” – az Orosz Tengerészgyalogság, a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Liwa Imam Al-Ali iraki paramilitáris egység támogatásával – kedden teljesen ellenőrzésük alá vontak három stratégiai magaslati pontot Palmyrától (Tadmurtól) keletre, miután véres harcokat vívtak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet ellen a T-3 szivattyúállomás közelében.

Egy katonai forrás Kelet-Homszban közölte, hogy a Szíriai Fegyveres Erők és szövetségeseik képesek voltak feltölteni soraikat annak érdekében, hogy a múlt hétvégén újraindítsák ellentámadásukat Palmyrától (Tadmurtól) keletre.

A nemzetközi főútvonal mentén végrehajtott előrenyomulásnak köszönhetően a Szíriai Fegyveres Erők és a szövetségeseik újra állásokat foglaltak közvetlenül a T-3 szivattyúállomás körül; ez a hadászati fontosságú helyszín egyike az utolsó pontoknak, amelyek a Délnyugat-Deir Ezzorba vezető nemzetközi főútvonal mentén helyezkednek el.

Homsz tartomány

A Szíriai Légierő légi támadásokat hajtott végre az ISIS terrorszervezet kontingensei és mozgó gépjárművei ellen a Palmyra (Tadmur) várostól keletre lévő térségben és az Al-Shaer gázmező körzetében, északnyugatra a várostól Homsz tartományban.

Egy katonai forrás megerősítette, hogy több gépjármű megsemmisült a légi csapásokban, közöttük nehéz gépfegyverekkel felszereltek eszközök.

Eközben a hadsereg egyik alegysége összecsapott az ISIS terrorszervezethez tartozó fegyveres csoportokkal, amelyek megrohamozták a Hajjan gázmezőt, délre Dzsabal Al-Shaertől Homsz tartomány területén, közölte egy harctéri forrás kedden.

Az összecsapások az ISIS terroristák súlyos személyi veszteségeivel fejeződtek be a Hajjan gázmező közelében, fegyverzetük és egy gépjárművük megsemmisült, amely nagy mennyiségű robbanóanyaggal volt megrakva.

Egy másik katonai alegység ISIS terroristák katonai őrhelyek elleni támadását fojtotta el Um Al-Tababir térségében, Homsz tartomány keleti részén, megölve és megsebesítve több terroristát és egy robbanóanyaggal megrakott gépjárművet, mielőtt az becsapódott volna a céljába.

Idleb, Hama tartományok

Egy katonai alegység a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) terrorszervezethez tartozó fegyveresek csoportjait és menetoszlopait támadta Gila és Adwan falvak közelében, az Al-Roudzs-síkságon Idleb tartomány nyugati részén, közölték harctéri források kedden.

Több terrorista meghalt és megsebesült, valamint utánpótlásuk, fegyverzetükkel és lőszereikkel, megsemmisült.

Eközben a hadsereg egyik alegysége különleges művelet során a Dzsabhat Al-Nuszra és más terrorista szervezetek által használt olajszállító tartálykocsikat robbantott fel a Taladeh és Tarmanin falvak közötti úton, 45 kilométerre északra Idleb várostól.

Hama tartomány északnyugati részén egy katonai alegység három vahhabita terroristával végzett, miközben homokból és kövekből próbáltak védművet rakni egy Tal Al-Kabu nevű helyen, a Shahshabu-hegy peremén az Al-Ghaab-síkságon.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (SANA)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑