Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 11. 07.

Hadi helyzet Szíria északnyugati frontjain

2015. 11. 07.

Haditudósítás az Szíriai Arab Hadsereg hadműveleteiről, Hama, Aleppo és Lattakia tartományokban.

Hadi helyzet Hama tartomány északi részén

12193722_613114952164385_5496032507745610384_n

Hama tartomány északi része

Súlyos harcok vannak Hama tartomány északi területén Morek településen. A Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztály 555. Dandár és a Hezbollah harcol a Dzsaish Al-Fatah terrorista szövetség fegyveresei (Al-Kaida, Iszlám Front, FSA etc.) ellen. Morek az utóbbi napon a Tal Szikik magaslat közelében többször gazdát cserélt. Ma az 555. Dandár alegységei és a 87. Dandár (11. Páncélos Hadosztály) alegységei visszavonulási parancsot kaptak és visszavonták erőiket a romvárosból (a háború előtt 14 ezer lakosa volt, most lakatlan) Lahaja faluig. Ma este a Dzsaish Al-Fatah fegyveresei fekete Al-Kaida zászlót tűztek ki a település központjában. Győztesnek nyilvánítva a csatát. Morek korábban az M5 főút melletti helyzete miatt volt fontos, itt vezet az út Idleb tartományon át Khan Shjekhun, Szarakvib és Aleppo felé. Mivel Idleb tartomány nagy része idegen megszállás alatt áll nem olyan a szerepe mint korábban. Mivel a településen már régóta nincs civil lakosság, ezért az ott lévő vahhabita fegyveresek az Hadsereg tüzérsége és az Orosz Légierő célpontjai. Az esti órákban egy Mi-24PN harci helikopter pár kezdte el letörölni az épületekbe behúzódott terroristákat. A tűzijáték eredményéről igyekszünk hamarosan beszámolni.

Az ISIS terrorszervezet súlyos veszteségeket szenvedett Kelet-Aleppoban

Szíriai katonák at aleppoi autópályán

Ez a hét katasztrofálisan alakult az “Iraki és Levantei Iszlám Állam terrorszervezetnek Északnyugat-Szíriában, mert a Hama és Aleppo tartományokban indított offenzívái egyaránt fegyveresei Al-Rakka felé irányuló tömeges visszavonulásával végződött.

Miközben a Khanasszer-Irhtija országút mentén indított ISIS offenzívát a múlt héten verték vissza a Szíriai Fegyveres Erők, a terroristák két napon át folytatták támadásukat Al-Szafira körzete ellen, amikor megpróbálták áttörni a Szíriai Arab Hadsereg védelmi állásait a kiemelt fontosságú Tal Arn kurd településen.

Az elmúlt 48 óra nem alakult szerencsésen a terrorszervezet számára, mert a jelentések szerint 60 fegyveresét vesztette el a Tal Arn elleni kudarcot vallott támadásban; ez a második legnagyobb veszteség az elmúlt három napban az ISIS terrorszervezetnek, Deir Ezzor után ahol kedden 90 halottat veszítettek.

Ennek az offenzívának az volt a célja, hogy csökkentsék a Deir Hafer-síkságra nehezedő nyomást, amit ott a Szíriai Arab Hadsereg fejti Aleppotól keletre; azonban az ISIS támadása kevés volt ahhoz, hogy elrettentse a Szíriai Fegyveres Erőket attól, hogy tovább nyomuljanak az ostromlott Kwejersz Katonai Repülőtér felé.

Az ISIS terroristák nagyszámú jelenléte az Al-Szafira körzet határán utat nyitott a Szíriai Fegyveres Erőknek, hogy behatoljanak Shejkh Ahmadba és így a kormányerőknek legyenek kiszolgáltatva a településen maradt vahhabita fegyveresek. A Szíriai Fegyveres Erők közelsége a Kwejersz Katonai Repülőtérhez és az ISIS kudarcot vallott támadása Tal Arn ellen meggyengítette a védelmüket. Amennyiben a terroristák nem lesznek képesek visszaverni a szíriai kormányerőket, akkor a regionális erősségük elveszik.

Hadi helyzet Lattakia tartomány északi részén

12191948_613060098836537_4402619533354418691_n

Észak-kelet Lattakia

A Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 103. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők Kurdaha városi egységével, a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnyával és a Szíriai Ellenállás (Mukkawama Szurija) harcosaival egy meglepetésszerű támadást indítottak a Dzsabal Nabi Junisztól északra (Jónás próféta-hegység) fekvő településeken, az Al-Kaida (Dzsabhat Al-Nuszra) és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) “1. partmenti dandár” terrorszervezetek számos tagjával végeztek.

Intenzív tűzharcok sorozatát követően a Szíriai Fegyveres Erők katonái átverekedték magukat a vahhabita megszállók védelmi vonalain és teljesen ellenőrzésük alá vonták Khandak Al-Khamu, Mafrak Bejt Abu Risha és Khribat Dzsubb Al-Zarur falvakat, amelyek közvetlenül északra helyezkednek el a hadászatilag fontos Dzsubb Al-Ahmar hegycsúcstól. A magaslatot jelenleg a Dzsabhat Al-Nuszra, Harakat Ahrar Al-Sham és az FSA “Liwa Szukkur Al-Ghaab” terrorszervezetek fegyveresei támadják.

A csatolt térkép a Szíriai Fegyveres Erők jelenlegi területi szerzeményeit mutatja; ezek a körzetek az Al-Ghaab-síkságot határolják Hama tartomány északnyugati részét és nagyobb részt a megszálló vahhabita terroristák ellenőrzése alatt voltak, amíg a kormányerők megindították októberi ellenoffenzívájukat.

A Szíriai Fegyveres Erők jelenleg északi irányba nyomulnak előre a hadászati fontosságú Idleb tartományi Al-Szirminijah felé; az említett település közvetlenül a kiemelt cél, Dzsizr Al-Shughur várostól délre fekszik, amit a Dzsaish Al-Fatah (Hódítás Hadserege) terrorista szövetség rohant le még májusban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑