Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 06. 29.

Hadi helyzet Szíriában – 5200km2 szabadult fel az Iszlám Állam uralma alól (videó)

2018. 06. 29.

A Szíriai Arab Hadsereg 5200 négyzetkilométernyi területen felszámolta az ISIS terrorszervezet sejtjeit Kelet-Szíriában.

A szíriai kormányerők és szövetségeseik mintegy 5200 négyzetkilométernyi területet tisztítottak meg az ISIS terrorszervezet sejtjeitől a Deir Ezzor tartományi sivatagban, közölte a Szíriai Arab Fegyveres Erők Főparancsnoksága június 27-én.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges paramilitáris egységek június 20-án kezdték a hadműveletüket a térségben (egy időben a Daraa tartományi művelettel). A gyors előretörésük azzal magyarázható, hogy a megmaradt ISIS terrorista sejtek minimális ellenállást tudtak csak tanúsítani, amelyek Homsz tartomány sivatagos részei felé próbáltak visszavonulni.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Tigris Alakulatok alegységei felszabadították Mulajha Al-Sharkijah, Mulajha Al-Gharbijah, Nahitah és Szamma Al-Henejdat falvakat Daraa tartomány keleti részén a Hajat Tahrir Al-Sham (volt Al-Nuszra Front) vahhabita terrorista koalíció fegyvereseinek uralma alól és benyomultak Al-Hirak településre.

Helyi jelentések alapján, a szíriai kormánycsapatok előretörése után a “Szabad Szíri Hadsereg” (FSA) 450 fegyverese megadta magát.

Eközben az ISIS terrorszervezet részét képező “Khalid Ibn Al-Walid Hadserege” nevű vahhabita frakció tűzszünetet kötött Dél-Szíriában az USA támogatta “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) militánsaival, közölte a Nedaa Syria nevű híroldal.

A tűzszüneti egyezményt “hivatalosan” nem jelentették be, azonban mostanáig nem voltak összecsapások az említett felek között. Érdekességként meg lehet említeni, hogy a megállapodásra a Szíriai Arab Hadsereg mostani, Daraa tartományi hadművelete idején került sor. Ez újra rávilágít arra, hogy az úgynevezett “mérsékelt ellenzéki csoportok” (magyarul a nyugati támogatást élvező dzsihádisták) meg tudják érteni magukat az ISIS terrorszervezettel, ha szükséges.

Orietalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑