Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 03. 13.

Hadi helyzet Szíriában – A dzsihádista fegyveresek védelme összeomlott Kelet-Ghouthaban

2018. 03. 13.

Az elmúlt hétvégén a Kelet-Ghoutat megszálló dzsihádista csoportok védelme összeomlott a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei nyomása alatt, és a katlan két különálló részre esett szét.

A szíriai kormányerők felszabadították Maderat, és majdnem teljesen elszigetelték Harasztat, elfoglalva a Dzsiszrin közeli farmokat és lerohanták Atfriszt.

Duma térségét a Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezet tartja ellenőrzés alatt a Harakat Ahrar Al-Sham néhány csoportjával, miközben a déli katlant közösen ellenőrzi a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalícióval, a Fajlak Al-Sham és az Ahrar Al-Sham militánsaival.

Amikor a harasztai katonai bázis védői találkoznak a Mudayrából érkező szír katonákkal:

Ugyanazon a napon néhány dzsihádista forrás és a fősodratú média arról számoltak be, hogy a szíriai kormányerők állítólag újabb vegyi támadást követtek el. A klór gáztámadás állítólag Irbin települést érte. Az állításokat semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá

Érdekes, hogy ezek a hírek nem sokkal Madera elfoglalása után keltek szárnyra, ahol a militánsok védelmi vonalát áttörték a kománycsapatok.

.

Március 12-én a Szíriai Arab Hadsereg folytatta előretörését, amelynek a célja Haraszta teljes elszigetelés Duma térségétől. Szíriai kormánypárti források szerint a hadsereg egységei már elérték ezt a célkitűzést. Azonban még mindig biztosítaniuk kell a mostani területi szerzeményeket.

Jelentések érkeztek arról, hogy az USA és Izrael támogatását élvező dzsihádista fegyveres csoportok támadást készítenek elő a Szíriai Arab Hadsereg ellen Daraa városában és Dél-Szíriában. Az állítólagos offenzívával ki akarják használni a Szíriai Arab Hadsereg lekötöttségét a kelet-ghoutai hadműveletekben és ezzel közvetlenül támogatni akarják az ottani vahhabita terrorszervezeteket.

Az elmúlt három nap során a Török Fegyveres Erők és a „Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevet viselő vahhabita terrorszervezetek több falut elfoglaltak a Kurd Népi Védelmi Bizottságoktól (YPG) Északnyugat-Szíriában. A YPG ellentámadásai dacára a Török Hadsereg és az FSA militánsai megközelítették a kurd milícia fellegvárának számító Afrint, északkeleti irányból és majdnem ugyanilyen közelségből a délnyugati irányban. Ha a Török Hadsereg el tudja szigetelni Afrin, akkor a harcok megközelítik a sűrűn lakott területet.

Március 11-én a török elnök, Recep Tajjip Erdogan azt nyilatkozta, hogy a Török Hadsereg és az FSA militánsai 950 négyzetkilométernyi területet foglaltak el az Afrin járás elleni hadművelet kezdete óta.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑