Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 06. 21.

Hadi helyzet Szíriában: a konfliktus tovább súlyosbodik

2017. 06. 21.

A helyzet súlyosbodik Szíriában, miután az USA lelőtt egy az ország légi erejéhez tartozó SZU-22-est.

Mostanára az orosz légvédelem az USA vezette koalíció bármely légi járművét célpontnak tekinti az Eufrátesz-folyótól nyugatra.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy az USA lépése agressziónak tekintendő és beszüntet minden együttműködést az Egyesült Államokkal a szíriai légtérben az incidensek megelőzésére vonatkozó egyezménnyel kapcsolatban.

Mostanára az orosz légvédelem az USA vezette koalíció bármely légi járművét célpontnak tekinti az Eufrátesz-folyótól nyugatra.

“A térségekben, ahol az Orosz Légierő harcfeladatokat hajt végre a szíriai légtérben, bármely légi járművet, közöttük a nemzetközi koalíció Eufrátesz-folyótól nyugatra felderített vadászgépeit és személyzet nélküli eszközeit az orosz légi és szárazföldi légvédelmi rendszerek célként fogják követni.” – jelentette be a minisztérium.

Ugyanakkor az USA támogatását élvező “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) szintén csatlakoztak a vádaskodásokhoz azzal, hogy megpróbálják magyarázni az agressziót.

Az SDF nevű kurdok vezette szövetség szóvivője, Talal Szelo azt nyilatkozta, hogy a szíriai kormánycsapatok “nagy erejű támadásba kezdtek, harci repülőgépek, tüzérség és harckocsik felhasználásával” az SDF milíciái ellen Rakka tartományban. Szelo megtorlással fenyegette meg a Szíriai Arab Hadsereget, ha a kormányerők újra megtámadják az SDF milíciáit. Azonban az SDF képviselője érdemben nem volt képes bizonyítékokkal szolgálni ezekről a “nagy erejű támadásokról.” A továbbiakban egyetlen helyi forrás sem jelentett ilyen támadásokat az utóbbi napokban, ezzel a kurd állítások csupán az USA vezette Damaszkusz ellenes hazugság kampány részévé silányulnak.

Eközben a jelentések szerint az SDF milíciái az ISIS terrorszervezet legalább tíz tagjával végeztek és megsemmisítették a terroristák két járművét.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei Ithrijahból támadásokat indítottak az ISIS terrorszervezet ellen, Raszafa irányába azzal a céllal, hogy megtisztítsák az két várost összekötő országutat.

Ha a kormánycsapatok összetalálkoznak a szövetségeseikkel Tabakatól délre, akkor meg fogják erősíteni a hadsereg állásait Rakka tartomány nyugati részén. Ez lehetővé fogja tenni a Khanasszertől keletre lévő térség megtisztítását az ISIS itt maradt csoportjaitól és növelni fogja a stratégiai Ithrijah-Khanasszer-Aleppo országút biztonságát.

Palmyrától keletre, a T3 szivattyúállomáson túl, valamint Arak közelében a szíriai kormánycsapatok szisztematikusam támadják az ISIS terrorszervezet állásait. Jelenleg is súlyos összecsapások dúlnak, az ISIS terroristák megpróbálják megakadályozni a szíriai kormányerők továbbnyomulását Deir Ezzor felé.

Forrás: SouthFront.org

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑