Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 05. 16.

Hadi helyzet Szíriában – A militánsok védelme lassan összeomlik Hama tartományban

2019. 05. 16.

A szíriai kormányerők határozottan folytatják az előretörésüket a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció és más szélsőséges militánsok állásai ellen Hama tartomány északnyugati részén.

Súlyos összecsapásokat követően a Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei, a különleges rendeltetésű Tigris Alakulatok és a paramilitáris Nemzetvédelmi Erők (NDF) ellenőrzésük alá vonták Hawidzsat Szallah, Dzsamaszijah, Shariah, Bab Al-Taka falvakat és számos közeli pontot.

Az előrenyomulást nagy számú szíriai és orosz légi támadás segítette, amelyek a vahhabita terrorszervezetek infrastruktúráját sújtotta Hama és Idleb tartományok idegen megszállás alatt lévő részein. Egy másik fontos fontos tényező, amely a szíriai csapatok harctéri sikereit lehetővé tette, az orosz katonai tanácsadók jelenléte(!).

A Hajat Tahrir Al-Sham koalíció (az Al-Kaida terrorhálózat szíriai frakciója) számos ellentámadásba kezdett tüzérségi eszközei, irányított páncéltörő rakétái és fanatikus öngyilkos merénylői (lásd: “mérsékelt felkelők” és “demokratikus ellenzék”) felhasználásával, azonban nem voltak képesek kiszorítani a Szíriai Arab Hadsereg, a Tigris Alakulatok katonáit és a Nemzetvédelmi Erők milicistáit a már általuk korábban elfoglalt állásokból.

Szíriai kormánypárti források szerint az összecsapásokban összesen negyven militáns meghalt. A dzsihádista terrorszervezetekkel szimpatizáló média azt állította, hogy a szíriai kormányerők szenvedtek nagy veszteségeket, azonban nem tudtak bizonyítékokkal szolgálni a bejelentett számaikról.

Észak-Aleppoban a török támogatású vahhabita terrorista csoport, az úgynevezett “Hamza Hadosztály” a török megszállás alatt lévő Afrin járás területéről tűz alá vette a szíriai kormányerők által ellenőrzött Nubl és Al-Zahra településeket. A militánsok média felülete szerint a támadások válaszul szolgáltak a Szíriai Arab Hadsereg észak-hamai hadműveletére.

Ugyanakkor a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció és több török támogatást élvező dzsihádista fegyveres csoport, amelyek az úgynevezett “Nemzeti Felszabadítási Front” részét képezik, közös műveleti központot hoztak létre, hogy összehangolják a Szíriai Arab Hadsereg elleni erőfeszítéseiket Észak-Hama és Dél-Idleb területén.

Ezek a fejlemények megerősítik, hogy az úgynevezett “mérsékelt ellenzék” és a terrorista csoportok szétválasztása Északnyugat-Szíriában újra kudarcot vallott, valamint ezek a csoportok folytatják az együttműködést és koordinálják a damaszkuszi kormány elleni harcukat.

Az USA vezette koalíció és dzsihádista zsoldosaik május 11-én éleslövészeteket hajtottak végre az általuk megszállt szíriai Al-Tanf határállomás közelében. A gyakorlatokon a megszálló csapatok az amerikai HIMARS nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszert vetették be a térségben. Ilyen lövészeteket többször tartottak az elmúlt két hónapban. Azt a célt szolgálják, hogy az USA nem fogja kivonni a megszálló csapatait, amely ezzel akadályozza a Damaszkusz és Bagdad közötti szárazföldi összeköttetés újranyitását.

Az orosz és szíriai törekvések, amelyek a közeli Rukhban menekülttábor lakóinak kimenekítését célozták korlátozott eredményt értek el, mert csak 8000 ezer főnyi polgári személyt tudtak elszállítani a humanitárius katasztrófa sújtotta övezetből, ami Délkelet-Szíria amerikai megszállásának egyenes következménye.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑