Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 07. 16.

Hadi helyzet Szíriában – A Szíriai Arab Hadsereg felszabadította Daraa városát (videó)

2018. 07. 16.

Július 12-én éjszaka a Szíriai Arab Hadsereg csapatai és az Orosz Katonai Rendészet bevonultak Daraa város militánsok megszállta déli részébe, a gyakorlatban is helyreállítva a szíriai kormány ellenőrzését a térség felett.

A városnak ez a része már 2012 óta van a Hajat Tahrir Al-Sham (a szíriai Al-Kaida) vahhabita terrorista koalíció és szövetségesei kezében.

Ugyanebben az időben a militánsok elkezdték átadni a déli városrészben lévő állásaikat. Ezek a fejlemények a militáns csoportok vezetői és a damaszkuszi kormány között létrejött megállapodás részei, amelyet Oroszország közvetítésével írtak alá.

Ettől függetlenül a szíriai kormányerők szintén bevonultak Kafr Shamsz, Inkhil és Muzajrib településekre Daraa tartomány nyugati részén.

A Daraaban kapitulált iszlamisták átadják fegyverzetüket  a Szíriai Arab Hadseregnek:

A létrejött megállapodás értelmében a nehézfegyverzetüket, valamint egyéb hadfelszereléseiket a Szíriai Arab Hadseregnek átadó militáns csoportoknak lét lehetősége van: törvényesíteni a státuszukat az állam előtt vagy visszavonulni Idleb és Aleppo tartományok más megszálló militáns csoportok uralta részeire.

A Szíriai Arab Hadsereg katonái felszabadították Mszahrah községet:

Néhány vahhabita militáns forrás szerint az oroszok az egyezményről folytatott tárgyalásokon nem javasolták a militánsoknak a visszavonulás lehetőségét, mert a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció Idleb tartományt megszálló erői lesznek a Szíriai Arab Hadsereg orosz támogatású hadműveletének következő célpontjai. Ez a nyílt titok újabb panaszkodást váltott ki a vahhabita militánsokat propagáló médiában és az aktivistáik között.

Eközben az ISIS terrorszervezethez tartozó “Khalid Ibn Al-Walid Hadsereg” behatolt Hajt és Khirbat Jala falvakba Daraa tartomány nyugati részén, köszönhetően az ottani úgynevezett “mérsékelt ellenzéki” csoportokkal kötött megállapodásának. Az elmúlt néhány napon a Szíriai Légierő több légi csapást mért Hajt körzetében lévő célpontokra, hogy távol tartsa a vahhabita terrorszervezetet. Habár nem akadályozta meg az előretörésüket.

Daraa város felszabadításával a militánsok uralma alatt maradt nyugat-daraai területek váltak a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei hadműveletének következő célpontjává. Néhány összecsapás már zajlik Jadudeh és Muzajrib falvak közelében.

A “Ghadab Al-Zajtun” nevű milícia, ami a Kurd Népi Védelmi Bizottságokhoz (YPG) tartozik, két támadást hajtott végre török támogatású dzsihádista csoportok ellen Idleb tartományban. Július 9-én és 10-én két külön támadásban összesen öt dzsihádista fegyveres halt meg.

Július 11-12-én Vlagyimir Putyin orosz elnök külön megbeszéléseket tartott az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval és az iráni legfelső vezető, Ali Hamenei Ajatollah külpolitikai tanácsadójával, Ali Akbar Velajatival. A felek mindkét megbeszélésen megvitatták Szíria és a Közel-Kelet általános helyzetét.

Netanjahu ismétlődő moszkvai látogatásai megmutatják, hogy Izrael megpróbál orosz támogatást szerezni ahhoz, hogy az iráni erőiket kiűzzék Szíriából. Habár a gyakorlat azt jelzi, hogy Moszkva nem fog ebben Izraelnek ebben a céljában segédkezni.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑