Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 08. 21.

Hadi helyzet Szíriában – A Tigris Alakulatok Khan Shejkhun bekerítésére törekednek

2019. 08. 21.

A szíriai kormányerők gyorsan nyomulnak előre Idleb tartomány déli részén és súlyos veszteségeket okoznak a szélsőséges militáns csoportoknak.

A hétvégén a Szíriai Arab Hadsereg reguláris csapatai, a különleges rendeltetésű Tigris Alakulatok és a szövetséges paramilitáris egységek felszabadították Khirbat Abidin, Hursh Al-Tawilah, Mugr Hunta falvakat, Nidzsm gazdaságait, Niszr és Al-Szafar településeket, valamint a Tal Nar magaslatot. Szíriai kormánypárti források szerint legalább hét ellenséges haditechnikai eszköz és két tucat militáns halt meg mostanáig az összecsapásokban.

Ellenben a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció és szövetségeseik számos ellentámadást hajtottak végre, öngyilkos merénylők vezette robbanóanyagos járművek (VBIED) felhasználásával Madajaban és Khan Shejkhun várostól északnyugatra. Néhány taktikai sikertől eltekintve nem voltak képesek megfordítani a csaták menetét és megállítani a Szíriai Arab Hadsereget.

A szíriai kormányerők jelenlegi célja, hogy teljesen elvágják az M5 jelű országutat és bekerítsék Khan Shejkhun várost, valamint az attól délre állomásozó militáns csoportokat.

Augusztus 17-én a török támogatású úgynevezett „Nemzeti Szír Hadsereg” (NSA) tüzet nyitott a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) állásaira Tell Rifaat városnál és a közeli Ziuan, Nirabia és Tell Madik falvaknál Aleppo tartomány északi területén. A kurd milicistákhoz közeli források szerint támadás érte az Orosz Katonai Rendészet egy őrhelyét Tell Rifat közelében is. Az orosz katonai rendészek nem sérültek meg.

Az NSA nevű frakció tűzcsapásai állítólag a YPG-hez kötődő kurd fegyveresek támadására szolgáltak válaszul, amelyet Afrin járásban hajtottak végre törökbarát militánsok ellen. A kurd milicisták itteni rajtaütésében 5 fő törökbarát dzsihádista halt meg. Tell Rifaat települést és körzetét a szíriai kurd Népi Védelmi Bizottságok és a Szíriai Arab Hadsereg, a Szíriai Nemzetvédelmi Erőkkel közösen tartják ellenőrzésük alatt. A YPG-hez tartozó kurd sejtek ezt a térséget használják menedékként, hogy innen támadják a megszálló Török Hadsereget és a vele szövetséges dzsihádista csoportokat Aleppo tartomány északi részén, ezzel kiprovokálják a török válaszcsapásokat és fokozzák a Damaszkusz és Ankara közötti szembenállást.

Az Orosz Fegyveres Erők szíriai kontingense számos hadállást létesített Deir Ezzor tartomány déli területén, közölték a dzsihádistákhoz közeli médiafelületek augusztus 16-án helyi forrásokat idézve. A jelentésekben azt állítják, hogy az orosz egységek azon dolgoznak, hogy új állásokat építsenek ki Al-Dzsalaa településen.

Al-Dzsalaa alig 30 kilométer távolságra fekszik a szíriai-iraki határtól és az egyik legnagyobb település az Eufrátesz-folyó nyugati partjának középső szakaszán. Az iraki Al-Kaim határvárosba vezető országút átvezet rajta.

Az Al-Dzsalaa településen állomásozó orosz egységek jelenléte valószínűleg összefügg a szíriai-iraki határforgalom közelgő újbóli megnyitásával, valamint a most zajló biztonsági célú hadműveletekkel, amelyek a térségben megmaradt ISIS/Daesh terrorista sejtek likvidálását célozzák.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑