Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 02. 03.

Hadi helyzet Szíriában – Az Al-Kaida fegyveresei kulcsfontosságú utakat szálltak meg Északnyugat-Szíriában

2019. 02. 03.

A héten a Hajat Tahrir Al-Sham (korábbi nevén Dzsabhat Al-Nuszra), Al-Kaida vezetésű vahhabita terrorista koalíció minden utat lezárt, amelyek összekötik az Idleb tartományi deeszkalációs zónát Aleppo tartomány ellenséges megszállás alatt lévő részeivel, közöttük a törökök uralta Afrin-járásba vezető utakat. A lezárt két legnagyobb út az Atme – Deir Ballut és a Deir Szamaan – Al-Ghazzawijja közötti vonalak voltak. Emiatt az áruszállítás és a közlekedés mostanára teljesen a terrorhálózat közvetlen ellenőrzése alá került, amely megsarcolja az ellenőrző pontjain áthaladókat.

Az Al-Kaida formálisan az ISIS terrorszervezet állítólagos beszivárgási kísérletével indokolta a lépését, amelyet a Hajat Tahir Al-Sham így szándékozik megelőzni. Más szempontból a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció ezzel akarja aláásni a deeszkalációs övezetről szóló egyezményt, amely szerint az érintett felek megállapodtak a Hama – Aleppo és a Lattakia – Aleppo tartományok közötti utak újranyitásáról.

Január 31-én a török külügyminiszter még azzal is megvádolta az USA vezette koalíció tagállamait, hogy támogatják a Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezetet az demilitarizált Idleb tartományi demilitarizált övezetről szóló orosz-török megállapodás szabotálása érdekében. A török miniszter azt állította, hogy a koalíció néhány tagállama fizet a Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezetnek a demilitarizált övezetről szóló egyezmény aláásásáért. Ez volt az első alkalom, amikor egy török állami tisztségviselő hivatalosan beismerte, hogy militáns csoportok megsértik a megállapodást.

A 15-20 kilométer széles demilitarizált övezetet arra szánták, hogy elválassza a vahhabita militánsok uralta területeket a szíriai állam által visszafoglalt földektől az Idleb tartományi deeszklációs zónában. Az ottani török katonai megfigyelő pontok létesítése és a lefegyverzési erőfeszítések, elsősorban a nehézfegyverek kivonása ellenére mindeddig nem tapasztalható számottevő előrelépés. Cavasoglu hozzátette, hogy Oroszország már felajánlotta egy közös hadművelet indítását a Hajat Tahrir Al-Sham fegyvereseinek eltávolítására.

Ugyanakkor más “ellenzéki” (értsd: megszálló terrorista) csoportok túl “mérsékeltnek” vélik a Hajat Tahrir Al-Sham fellépését. Január 30-án egy másik Al-Kaidához tartozó csoport, a Horasz Al-Din azzal vádolta meg a Hajat Tahrir Al-Sham koalíció vezetőit, hogy közvetve segítik a demilitarizált övezetről szóló orosz-török egyezményt. A frakció, amely több hadállással rendelkezik Északnyugat-Hamaban és Észak-Lattakiában, teljes mozgósításra szólított fel, hogy “megtörjék a rezsim és szövetségesei gerincét, eltekintve a helyi hatalmak befolyásától.”

Az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) milíciái az ISIS terrorszervezettel tárgyalnak, hogy meghatározzák az Eufrátesz-folyó keleti partján lévő katlanban még mindig rejtőzködő terroristák sorsát, jelentette az úgynevezett “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja” (SOHR) londoni székhelyű szervezet január 31-én. Az Egyesült Királyságban működő dzsihádista megfigyelő csoport szerint az ISIS terrorista entitás megpróbál biztos menedéket keresni a fegyvereseinek. Habár a kurd vezetésű SDF milíciái és az USA vezette koalíció visszautasítják a vahhabita terrorszervezet javaslatait.

Az SDF helyi szóvivője, Musztafa Bali azt nyilatkozta a “Rojava Network” nevű kurd médiumnak, hogy az ISIS terrorszervezet elleni háború az Eufrátesz-folyó keleti partján néhány napon belül véget fog érni. Ezenkívül megerősítette, hogy a terrorszervezet fegyveresei nagy számban adják meg magukat a kurd vezetésű miílciáknak.

A londoni SOHR csoport szerint mostanáig megközelítőleg 36 ezer ember menekült el az ISIS megszállta katlanból a kurd vezetésű SDF milíciák ellenőrizte területekre. 23200 fő közülük iraki állampolgár, legnagyobb részben az ISIS terrorista entitás fegyvereseinek hozzátartozói. A helyi jelentések szerint őket az Al-Haul fogolytáborban őrzik Al-Haszakah tartomány délkeleti részén.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑