Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2017. 09. 17.

Hadi helyzet Szíriában – Az ISIS terroristák menekülnek Deir Ezzor tartományban (videó)

2017. 09. 17.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai és a Szíriai Köztársasági Gárda, valamint a szövetséges paramilitáris egységek teljesen biztosították Al-Baghilijah térségét az ISIS terrorszervezet ellenében, északnyugatra Deir Ezzor városától, miután elfoglalták a légvédelmi rakétabázist, a Hadzsanah Ezred laktanyáját, a rádióadó tornyot, az Al-Dzsazira Egyetemet, a Szaika Tábort és a Baghilijah környéki katonai raktárakat.

Ettől függetlenül a szíriai kormánycsapatok szintén ellenőrzésük alá vonták a Nishan olajmezőt, a Nishan gáztározó állomást és a vízszivattyú telepet, keletre a Thardeh-hegyi 3. számú ellenőrző ponttól, teljesen biztosítva a Deir Ezzor Katonai Repülőtér nyugati oldalát.

Délkeletre Deir Ezzortól a Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta a Dham bázist és az Al-Kurum magaslatot, valamint 35 kilométer távolságban állásokat foglalt Al-Majadin várostól, ami az ISIS terrorszervezet kulcsfontosságú erőssége az Euphratesz-folyó völgyében.

Az Orosz Légierő és az Orosz Haditengerészet folyamatosan támogatják a szövetséges szíriai kormánycsapatok előretörését.

Két hagyományos meghajtású orosz támadó tengeralattjáró (a Projekt 636.3 “Varszavjanka” osztályból), a Velikij Novgorod és a Kolpino hét darab “Kalibr” (3M14K) manőverező robotrepülőgépet indítottak az ISIS terrorszervezet által használt létesítmények ellen, közöttük vezetési pontok, kommunikációs központok, a vahhabita militánsok fegyver- és lőszerraktárai ellen, amelyek a terrorista entitás által megszállt területen vannak Deir Ezzor városától délkeletre, közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium.

Helyi források szerint orosz vadászbombázók többszörös légi támadásokat hajtottak végre az ISIS terrorszervezet gyülekezési körletei és erődítései ellen, ugyanabban a térségben.

Pénteken a Szíriai Arab Hadsereg és Köztársasági Gárda tovább nyomultak előre Ajjash irányába, északnyugatra Deir Ezzortól és Abu Amr irányába délkeletre a várostól, kihasználva az elsöprő tüzérségi fölényüket.

Az ISIS terrorszervezet úgynevezett “hírügynöksége” az Amak azt állította, hogy az ISIS fegyveresiei megsemmisítették a Szíriai Arab Hadserege két gépjárművét keletre at Al-Tajim olajmezőtől, délnyugtra magától Deir Ezzor városától.

Az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd többségű milíciái közben elfoglalták Al-Husszeinijah települést az Euphratesz-folyó keleti partján, Deir Ezzor városától északra.

Az előrenyomulásukkal a “Szíriai Demokratikus Erőknek” nevezett kurd milíciák és a Szíriai Arab Hadsereg teljesen bekerítették az ISIS terrorszervezet Euphratesz-folyó mentén települő erőit, Rakka tartomány déli területe és Deir Ezzor tartomány északnyugati része között. Maadan, At-Tibini és Al-Karaszh számítanak az ISIS terrorszervezet által megszált erősségeknek ebben a térségben.

Szíriai kormányzati források úgy vélik, hogy nem kevesebb, mint 1000 fő jól felfegyverzett vahhabita militáns van jelen az Euphratesz-folyó völgyének ebben a részében. Ez további problémákat fog okozni a Szíriai Arab Hadseregnek és szövetségeseinek, ha a szíriai-iraki határ felé akarnak tovább haladni. A Dél-Rakkában még harcoló ISIS terroristák továbbra is fenyegetést fognak jelenteni az előrtörő kormányerők háta mögött.

Az “Amak” még azt állította, hogy 120 fő civil, közöttük 100 gyermek halt meg az USA vezette koalíció légi támadásában, amelyet a Dzsadid Aakidat falu közelében lévő menekülttábor ellen hajtottak végre Deir Ezzortól keletre. Mindeddig a fősodorvonalbeli média nem vett tudomást az állításokról és az USA vezette koalíció sem kommentálta az ügyet.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Almasdarnews, South Front

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑