Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 10. 21.

Hadi helyzet Szíriában – Az ISIS terrorszervezet 700 túszt ejtett, közöttük amerikai és EU tagállamok polgárait

2018. 10. 21.

Az ISIS terrorszervezet 700 embert ejtett fogságba, közöttük az USA és több EU tagállam polgárait Szíriában és végzett 10 személlyel, közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök október 18-án a Valdai Gazdasági Fórum 15. éves találkozóján. Bírálta az USA fegyveres erőit ezért a “katasztrofális” hibáért hozzátéve, hogy a terroristák “ultimátumot adtak és bizonyos követelésekkel álltak elő, naponta 10 túsz kivégzésével fenyegetőzve.” Putyin elnök szerint a terroristák már hozzáfogtak a fenyegetések valóra váltásához és két napja tíz foglyot megöltek.

Október 17.-én a TASSZ orosz állami hírügynökség egy katonai és diplomáciai forrásra hivatkozva közölte, hogy a túszokat Deir Ezzor tartományban (az Eufrátesz-folyó keleti partján) ejtették fogságba az ISIS terrorszervezet fegyveresei az USA támogatta, kurd vezetésű ún. “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) és az USA vezette koalíció sikertelen művelete során.

Október 18-án az SDF visszaverte az ISIS terrorszervezet támadását Al-Baghuz Al-Faukani falu közelében, az Eufrátesz-folyó völgyében a Hadzsin körüli katlanban. A mostanáig tartó összecsapásokban az SDF milicistái megsemmisítették az ISIS terroristák egy gépjárművét, amelyet robbanóanyagokkal raktak meg (VBIED), valamint likvidálták az ISIS 15 fő fegyveresét. A harcokban az SDF két tagja szintén meghalt.

A szíriai állami média szerint az USA vezette koalíció katonai repülőgépei polgári lakóépületeket bombáztak Al-Szuszah faluban és sok civilt megöltek és megsebesítettek. Az USA vezette koalíció (az úgynevezett “Operation Inherent Resolve”) képviselői gyakran elkerülik, hogy hozzászóljanak az ilyen tartalmú hírekhez. Habár maga az “Amnesty International” “emberjogi szervezet” is azt állítja, hogy Washington elhallgatja a szíriai hadműveleteinek áldozatul esett polgári személyek számát.

Eközben Oroszország és Törökország arról tájékoztatta az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy a szíriai Idleb tartományban meghirdetett deeszkalációs egyezmény határidejét kiterjesztették. A késedelem egyik fő oka, hogy Hajat Tahrir Al-Sham nevű vahhabita terrorista koalíció (a korábbi Dzsabhat Al-Nuszra, szíriai Al-Kaida frakció vezette militáns szövetség) és hozzá hasonló dzsihádista csoportok nem hajlandók távozni a nagyhatalmak által megállapított demilitarizált övezetből.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑