Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 03. 02.

Hadi helyzet Szíriában – Fokozódik a feszültség az északi frontvonalakon

2017. 03. 02.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelm Erők (NDF), az Orosz Légierő támogatásával, sikeresen nyomulnak előre az ISIS terrorszervezet által megszállt Palmyra felé Homsz tartomány keleti részén. A hadsereg és a nemzetvédelmiek elérték a Palmyrai Háromszöget és részben ákarolták Palmyrát a déli és északi irányokból.

Ha a kormányerők képesek lesznek megtartani a Palmyrai Háromszöget (csomópontot), akkor gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonják a város nyugati kapuját.

Eközben heves harc dúl az Al-Mahar gázmezőn, ahol a hadsereg és a nemzetvédelmiek szintén kiszorítják az ISIS terroristákat.

Február 28-án a török kormány zsoldjában álló vahhabita fegyveres csoportok koalíciója, amit “Szabad Szír Hadseregnek” (FSA) neveznek, támadásokba kezdett Aleppo tartományban az USA támogatását élvező, úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) ellen, amely legnagyobb részben a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságokból (YPG) áll. Az FSA zászlót használó dzsihádisták elfoglalták Dzsubb Al-Hamir falut a kurd YPG milicistáitól. Az FSA frakciók szintén megtámadták a kurd milicistákat Abu Hajban, azonban nem tudták elfoglalni.

Miközben a török támogatású dzsihádisták a kurd YPG milicistáit támadják, a Szíriai Arab Hadsereg és más kurd egységek több falut foglaltak vissza az ISIS terroristáktól Manbedzs városától nyugatra. A kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) ellenőrzést szereztek Dzsubb Abiah és Al-Birah felett. A Szíriai Arab Hadsereg velük párhuzamosan Haliszijah és Amudijag falvakat szabdította fel.

A hét elején a Szíriai Arab Hadsereg elérte a kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) által ellenőrzött tartományi területeket és utat nyitott a kormánycsapatok által uralt Aleppo városa és a YPG kezében lévő Manbedzs között. Mostanára a kurd Népi Védelmi Bizottságok ellenőrzése alatt lévő északnyugat-szíriai és északkelet-szíriai területek gyakorlatilag összeköttetésbe kerültek Aleppo tartománynak a kormányerők kezén lévő részével. Ez lehetővé fogja tenni az eddig elszigetelt kurd területek és a szíriai kormány közötti gazdasági kötelékek megerősítését. A polgári közlekedés a megnyitott folyosón engedélyezett. Azonban a YPG fegyveres kötelékei nem használhatják átjárásra a térséget (Manbedzs és Efrin között).

Al-Bab török elfoglalása után, különböző török források, közöttük Ilnur Cevik, Recep Tajjip Erdogan török elnök tanácsadója bejelentette, hogy az Ankara vezetése alatti hadművelet következő célja kurd YPG ellenőrizte Manbedzs lesz. Az ankarai kormány a YPG-t a törökországi Kurd Munkáspárt (PKK) részének tartja. A kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) elleni nagy kiterjedésű hadművelet végrehajtását erőssen megkérdőjelezi az FSA-nak nevezett vahhabita és dzsihádista csoportok alacsony szintű harckészsége. Azonban a Török Hadsereg már hozzáfogott csapaterősítések Szíriába küldésére.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑