Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 06. 04.

Hadi helyzet Szíriában – Fokozódó izraeli agresszió Szíria ellen

2019. 06. 04.

Június 2-án éjjel az Izraeli Fegyveres Erők (IDF) rakéta támadást hajtottak végre a Szíriai Arab Hadsereg állásai ellen az ország déli részén. Az izraeliek szerint a rakétáik két tüzérségi állást, egy megfigyelő pontot, egy SA-2 (SZ-75M Dvina) légvédelmi rakéta üteget támadtak.

Az Izraeli Fegyveres Erők azt nyilatkozták, hogy a csapás válasz volt a Hermon-hegyre kilőtt két rakétára, amelyeket állítólag a szíriai kormányerők által ellenőrzött területekről indítottak. Izraeli médiaforrások azt feltételezték, hogy a kilőtt rakéták iráni Fadzsr-5 típusúak voltak.

A szíriai állami média megerősítette, hogy a Szíriai Légvédelem a megszállt Golán-fennsík felől érkező számos izraeli levegő-föld rakétát megsemmisített. Három szíriai katona hősi halált halt és hét másik megsebesült.

Ez volt a második Szíria elleni izraeli támadás. Május 27-én izraeli repülőgépek kilőttek egy szíriai Shilka önjáró légvédelmi komplexumot, amikor egy szíriai katona hősi halált halt és egy másik megsebesült Tal Shaarban.

Úgy tűnik Izrael újra fokozza a katonai agressziót Szíria ellen, miután a Trump-kormányzat elismerte a megszállt Golán-fennsík feletti izraeli uralmat. Ugyanakkor a Szíriai Fegyveres Erők tartózkodnak az Oroszországtól átvett SZ-300 légvédelmi rendszer alkalmazásától a legvalószínűbben azért, hogy elkerüljék a válság további eszkalációját a térségben.

A Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció (Al-Kaida) és a török dzsihádista vezetés által támogatott militáns csoportok egy kudarcot vallott támadást hajtottak végre Al-Huwajzban, Hama tartomány északnyugati területén. Legalább 19 dzsihádista fegyveres meghalt a Szíriai Arab Hadsereg elleni harcban.

Az ISIS terrorszervezet fegyveresei megsemmisítették a Szíriai Arab Hadsereg két gépjárművét keletre Al-Szukhanah várostól keletre egy harckocsiakna és házilagos készítési robbanószerkezet (IED) felhasználásával, közölte a terrorista entitás médiafelülete, az úgynevezett “Amaq” június elsején. Szerintük több szíriai katona meghalt és megsebesült a támadásokban.

A terrorszervezet azt állítja, hogy a fegyveresei egy harmadik járművet lőttek ki rajtaütés során Al-Szukhanah várostól nyugatra. Ott négy szíriai katona halt meg.

Korábban az ISIS terrorszervezet sejtjei a Homsz tartományi sivatagban nagy támadást indítottak al-Fajdah térségében, Deir Ezzortól nyugatra. A Szíriai Arab Hadsereg hat órás kemény harcban visszaverte a támadást. Több szíriai katona halt hősi halált.

Az “Amaq” nevű terrorista médiafelület szerint a támadásaik egy új hadművelet része, amelyet a “Ghazwat Al-Aisztinzaf “(Felőrlődés csatája) nevet kapta és május 31-én indult. Úgy tűnik, hogy a sivatagi dzsihádista sejtek támadásai egyaránt irányulnak a kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) és a Szíriai Arab Hadsereg ellen.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑