Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 10. 20.

Hadi helyzet Szíriában – Folytatódik a terroristák kiűzése az országból

2017. 10. 20.

A Szíriai Arab Hadsereg még mindig harcol az ISIS terrorszervezethez hű fegyveresek ellen Al-Kariatainban, Homsz tartomány területén.Október 18-án a hadsereg visszafoglalta a településtől északra fekvő vasútállomást. Október 17-én az ISIS terroristák az állították, hogy húsz katonával végeztek a város környéki összecsapásokban.

Helyi források szerint a Szíriai Arab Hadsereg még mindig nem indította meg a város elleni közvetlen támadást, mert a militánsok nagyon civileket tartanak fogva.

A Szíriai Arab Hadsereg katonái és szövetségesei az Iszlám Állam állásait támadják Al-Kariatainnál:

Deir Ezzor tartományban a Szíriai Arab Hadsereg a várostól északra tör előre, az Euphrates-folyó keleti partján. Kormánypárti források szerint minden ottani falu a kormányerők ellenőrzése alatt áll. Azonban ezeket a jelentéseket még fotóknak és videó felvételeknek is igazolni kell.

Október 18-án a Szíriai Köztársasági Gárda híres tábornoka, Isszam Zaher Al-Din hősi halált halt egy házilagos robbanószerkezet okozta detonáció következtében, az ISIS terrorszervezet elleni hadművelet során a Szakkr-szigeten, északkeletre Deir Ezzor városától. A tábornok vezette a várost védő kormánycsapatokat, amikor ISIS terrorszervezet több évig ostromolta Deir Ezzort. A parancsnoksága alatt a helyőrség megtartotta a katonai repülőteret és a város felét, amíg a felmentő csapatok elérték őket és áttörték az ISIS terroristák ostromzárát 2017. szeptember 5-én.

Ugyanezen a napon a Fehér Ház sajtó szóvivője, Sarah Huckabee azzal vádolta a szíriai-iráni-orosz szövetséget, hogy akadályozzák az USA vezette koalíció ISIS terrorszervezet elleni erőfeszítéseit a Rakka városért vívott csatában.

“A globális koalíció és bátor katonáink jeles győzelméért nagy árat fizettünk, pontosan a Szíriai Demokratikus Erők, akiknek sok személyi veszteségük volt, amikor saját országuknak az ISIS terrorszervezet elnyomása alóli felszabadításért harcoltak.” Hozzátette, hogy “Balszerencsére a szíriai rezsim és támogatói akadályozzák a Rakka felszabadítására tett erőfeszítéseket. Az ISIS elleni harc helyett, a rezsimpárti erők megtámadták partnereinket és megpróbálták akadályozni a szíriai nép felszabadítását a brutális ISIS uralom alól.”

Huckabee hozzátette még, hogy az USA “elkötelezett maradt, hogy támogassa a stabilizációs erőfeszítéseket és a helyi biztonsági erőket a felszabadított területeken egy szíriai politikai átalakulás útján.”

Az Obama-kormányzat uralma idején a “politikai átalakítás” azt jelentette, hogy az USA Asszad elnök megdöntésére törekedik és a “mérsékelt ellenzéknek” nevezett csoportok uralmát kényszeríti ki Damaszkuszban (balszerencsére ezek az “ellenzékiek”, mind az Al-Kaidához kapcsolódó keményvonalas dzsihádisták voltak). Jelenleg nem világos, hogy a Trump-kormányzat mit akar kifejezni ezeknek a szavaknak a használatával.

Eközben a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) nevű milíciák média szárnya bejelentette, hogy az USA különleges követe, akit az általuk vezetett koalícióhoz akkreditáltak, Brett McGurk azt állította egy tárgyaláson, amit az SDF-hez tartozó “Rakkai Polgári Tanáccsal” folytatott, hogy a “szíriai rezsimnek soha nem lesz helye Rakkaban.”

Az amerikai szóhasználat határozottan azt mutatja, hogy Washington ugródeszkának fogja használni az SDF-et és az SDF milíciák megszállta területeket a saját nagyhatalmi céljaira, valamint rosszabb esetben katonai akciói során a damaszkuszi kormány és szövetségesei elleni szembenállásra az ISIS uralom utáni Szíriában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑