Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2018. 10. 26.

Hadi helyzet Szíriában – Militáns csoportok lehetetlenítik el az Idleb tartományi demilitarizációs megállapodást

2018. 10. 26.

A török kormány folytatja próbálkozásait, hogy nemzetközi figyelmet szerezzen annak bizonyítására, hogy az Idleb tartományi demilitarizált zónát ellenőrzés alatt tartja és az általa patronált dzsihádista csoportok végrehajtják a megállapodás pontjait.

Előzőleg október 8-án a török állami média azt állította, hogy minden militáns csoport visszavonta nehézfegyverzetét és teljesítette a megállapodásból eredő kötelezettségeit. Mindazonáltal október 15-ig több alkalommal sértették meg a tűzszüneti egyezményt. Úgy tűnt, hogy a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű vahhabita terrorista koalíció) és más radikális dzsihádista csoportok megtartották fegyverzetüket és militánsaikat a térségben. A békés rendezés előmozdítása érekében Ankara és Moszkva kitolta a megállapodás végrehajtási határidejét.

Október 24-én a török védelmi miniszter, Hulusi Akar újabb bejelentéssel állt elő, miszerint nagy mennyiségű nehézfegyverzet és nagy számú militáns visszavonása történt meg a 15-20 kilométer szélességű demilitarizált övezetből.

“Törökország soha nem fogja megengedni , hogy egy terrorista korridor létesüljön a déli határain.” – mondta a miniszter és hozzátette, hogy október 27-én meg fogja vitatni a rendezési megállapodás témáit orosz kollégájával.

Az egyetlen probléma ezzel, hogy ugyanazon a napon vahhabita militánsok nagy rakéta sorozatvető és aknavető támadást hajtottak végre Aleppo város Szhaba, Al-Zahra, Halab Al-Dzsadidah és Adhamijah nevű kerületei ellen.

Legalább tíz polgári személy megsebesült támadásban, amit a dzsihádista frakciók a várostól északnyugatra lévő területekről hajtottak végre, amelyek a demilitarizált övezet részei.

A Szíriai Arab Hadsereg tüzérségi csapásokkal válaszolt a támadásra, amelyekkel a megszálló militáns csoportok állásait lőtte Kafr Hamra, Dahrat Abd Rabah, Al-Szalat, Al-Zahra és Al-Lajramun településeken.

Eközben az Eufrátesz-folyó völgyében, a folyam bal partján az ISIS terrorszervezet fegyveresei megtámadták a USA támogatta, kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) állásait Al-Szuszah és Hadzsin települések körül. Az ISIS terrorista entitás propaganda részlege, az “Amaq” szerint az SDF 14 milicistája meghalt, 4 fő másik megsebesült és 3 főt élve fogságba ejtettek. Ugyanazon a beszámoló szerint az ISIS fegyveresei egy földmunkagépet zsákmányoltak.

A kurd vezetésű SDF-hez kapcsolódó források szerint azonban “Szíriai Demokratikus Erők” visszaverték az ISIS terroristák összes rohamát és a terrorszervezet 51 tagjával végeztek. Miközben senki nem vitatja, hogy az SDF milíciái fölényben vannak az ISIS terrorszervezet felett tűzerő és élőerő tekintetében, az nem világos, hogy az SDF az USA vezette koalíció légi támogatásával miért nem volt képes még felszámolni a Hadzsin körüli katlant, ha a sok száz likvidált ISIS terroristáról szóló adatok valósak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑