Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 03. 16.

Hadi helyzet Szíriában – Militánsok támadása kudarcot vallott Észak-Hamaban

2018. 03. 16.

Március 14-én tíz úgynevezett “mérsékelt ellenzéki” csoport indított nagy támadást a Szíriai Arab Hadsereg állásai ellen Észak-Hamaban és elfoglalták Hamamijat és Karnaz falvakat.

Egy közzétett nyilatkozat szerint a művelet a “Ghouta Haragja” nevet kapta és a célja, hogy segítse a Damaszkusz tartományi Kelet-Ghoutaban, a Szíriai Arab Hadsereg elleni harcokban visszaszoruló vahhabita militánsokat. Később az Al-Kaida vezetésű Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció szintén bejelentette az “Ibaa” nevű internetes oldalán, hogy a szövetség tagjai támogatták az előretörő dzsihádista csoportokat.

Habár estére az úgynevezett “mérsékelt ellenzék” “Ghouta Haragja” művelete kudarcba fulladt. A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) visszafoglalták Karnaz és Al-Hamamijat falvakat, egy harckocsit zsákmányoltak és szíriai kormánypárti források szerint, 50 fő ellenséges militánssal végeztek.

Eközben Kelet-Ghoutaban a Szíriai Arab Hadsereg, a Tigris Alakulatokkal és szövetséges paramilitáris egységekkel, felszabadította Dzsiszrin felét, elérte Hamurijah peremét és benyomult Duma ipari negyedébe. Március 15-én a Szíriai Arab Hadsereg folytatta az előretörést, amelynek a célja Dzsiszrin teljes felszabadítása és biztosítása, valamint a Duma körüli ostromzár szorosabbra vétele.

A megszálló Török Hadsereg és dzsihádista szövetségesei, a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevű frakciókból, elfoglalták Al-Nira és Kafr Szhil falvakat a Kurd Népi Védelmi Bizottságoktól (YPG) az Aleppo tartományi Afrin járásban. Azonban a török csapatok és dzsihádista zsoldosaik nem érték el az Afrin várost Aleppo tartomány kormányerők ellenőrizte területeivel összekötő utat.

A török média videókat tett közzé, amelyeken szerintük látható, hogy a YPG milicistái nem engedik távozni Afrinból a polgári lakosokat. Ankara szerint ez világos bizonyítéka annak, hogy a kurd milícia élő pajzsként használja a helyi lakosokat. A Kurd Népi Védelmi Bizottságokhoz (YPG) köthető források tagadják a török vádakat.

Ettől függetlenül, március 14-én a Török Hadsereg rálőtt a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) egyik ellenőrző pontjára, a tüzérségi lövedékek becsapódása során 8 fő nemzetvédelmis katona hősi halált halt. A Nemzetvédelmi Erők válaszul 122 milliméteres BM-21 “Grad” sorozatvető rakétákkal mértek csapást a megszálló török csapatok állásaira.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑