Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 10. 05.

Hadi helyzet Szíriában: Oroszország befejezte az SZ-300 légvédelmi rendszer leszállítását

2018. 10. 05.

 

SZ-300 légvédelmi rakétarendszer és több tucatnyi részből álló további hadfelszerelést szállítottak Szíriának, jelentette október 2-án Szergej Shojgu orosz honvédelmi miniszter Vlagyimir Putyinnak, az Oroszországi Föderáció elnökének. Shojgu szerint az átadott hadfelszerelés között volt négy SZ-300 rakétaindító komplexum, valamint radar és irányító berendezésekkel felszerelt járművek. A honvédelmi miniszter kihangsúlyozta, hogy az SZ-300 rendszer szíriai kezelőszemélyzeteinek kiképzése három hónapig tart (a telepített komplexumokat addig orosz tanácsadók üzemeltetik).

Október 20-i határidővel egy hálózatban működő, integrált légvédelmi rendszert létesítenek a háború dúlta országban. Oroszország már szállított ehhez szükséges felszerelést és elkezdte a szíriai légvédelmi katonaállomány kiképzését erre a célra. Shojgu kihangsúlyozta, hogy a honvédelmi minisztérium ezenkívül intézkedett a Szíriában települő orosz csapatok elektronikai hadviselési képességeinek megnövelésére. A Szíriában állomásozó orosz erők fokozott figyelemmel kísérik 200 kilométeres távolságon belül azokat az irányokat, amelyek felől Szíriát már érték légi támadások.

Az USA vezette koalíció (JTF-OIR) szóvivője, Sean Ryan ezredes elmondta, hogy az SZ-300 légvédelmi rendszer Szíriának történő átadása nem befolyásolja a térségben települő amerikai erőket. “Ez nem változtat semmin.” – erősítette meg Ryan ezredes hozzátéve, hogy a koalíció használni fogja a már létező, konfliktus elhárító csatornákat, hogy megelőzze a lehetséges incidenseket.

Habár van egy fél, amelyiket közvetlenül érinti az SZ-300 légvédelmi rendszer Szíriának történő átadása, és ez Izrael. Az izraeli politikai és katona vezetés kinyilvánította, hogy az Izraeli Fegyveres Erők folytani fogják a Szíria elleni támadásokat, még az SZ-300 légvédelmi rendszer Szíriának történő leszállítása ellenére is, valamint azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti a telepített rendszereket. Így nagyon sokan kíváncsian várják, hogy az Izraeli Légierő, hogyan fog boldogulni a Szíriai Légvédelem megnövekedett képességeivel.

Fontos fejlemények zajlanak Idleb és Aleppo tartományok azon részein, amelyeket a török vezetésű csapatok által támogatott dzsihádista szervezetek uralnak.

Szeptember 27-én a “Dzsaish Al-Iszlam” nevű vahhabita terrorszervezet vezetője, Esszam Al-Buwajdhani megerősítette, hogy a csoport amelyik elmenekült a Damaszkusz tartományi Kelet-Ghutaból csatlakozott az úgynevezett “Szíriai Nemzeti Hadsereghez”, amelyet a muszlim testvériségi török vezetés támogat.

Jelenleg a “Dzsaish Al-Iszlam” terrorszervezetet újjászervezik és újra felfegyverzik annak érdekében, hogy török támogatással folytassa harcát. A terrorszervezet néhány titokzatos “helyi üzletember” támogatásával egy új “települést épít”, ami 1400 lakóházból, egy kórházból, mecsetből és iskolából állna Al-Bab várostól 15 kilométerre északra.

Esszam Buwajdhani ezenkívül azt állította, hogy a damaszkuszi kormány megdöntése még mindig a szervezet elsődleges célja. “Nem lehetetlen, hogy Aszad elnök megbukik, kifejezetten azért, mert az ellenzéki erők ma egy helyen gyűltek össze.” – mondta Buwajdhani a Reuters hírügynökségnek.

Október elején szintén hírek érkeztek, hogy a Hajat Tahrir Al-Sham (korábban a Dzsabhat Al-Nuszra, az Al-Kaida szíriai ága) megállapodott a török vezetéssel és újra szervezi fegyvereseit három új “hadseregbe” különböző elnevezések alatt. Ha ezt megerősítik, akkor egy újabb kísérlet történik, hogy elrejtsék ezzel az Idleb tartományt megszálló terroristák valódi hovatartozását.

Október 2-án az USA védelmi minisztere, James Mattis kijelentette, hogy az amerikai csapatok elkezdét kiképezni török partnereiket közös őrjáratok végrehajtására Manbedzs város körül.

“A kiképzés már elkezdődött csak azt kell látnunk, hogy hogyan alakul.” – mondat Mattis hozzátéve, hogy az USA-nak “minden oka meg van, hogy elhiggye a közös őrjáratok időben el fognak kezdődni.”

A védelmi miniszter szerint a kiképzés, amely török területen zajlik, késést szenvedett, mert felszerelést szállítottak oda és a két ország kidolgozta a felkészítés tartalmát.

Éppen szeptember 28-án Recep Tajjip Erdogan, török államfő kijelentette, hogy az USA nem teljesítette a szíriai Manbedzs városára vonatkozó, török-amerikai megállapodás keretében vállalt kötelezettségeit.

“Az Egyesült Államok bizonyosan nem tartotta be a Manbedzs városára vonatkozó egyezményt, a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) nem vonultak ki a térségből. A régió valódi birtokosait még nem fékezték meg.” Erdogan magyarázata alapján “Az Egyesült Államok nem tartotta be erre vonatkozó ígéretét.”

A legvalószínűbb, az USA felújítja lépéseit a Manbedzsre vonatkozó egyezmény megvalósítására annak érdekében, hogy elkerülje a további konfliktusokat Törökországgal, ami kulcsfontosságú szereplő marad a szíriai háborúban résztvevő idegen hatalmak között. Cserébe Ankara igyekszik részt venni a Manbedzs körüli török-amerikai járőrözésben és fel akarja számolni a Kurd Népi Védelmi Bizottságokhoz (YPG) kötődő katonai és politikai struktúrákat a városban. Ha ez megtörténik újabb példája lesz, hogy az Erdogan-kormány tevékenyen kihasználja az USA-Izrael tengely és a szíriai-iráni-orosz szövetség közötti szembenállást és a saját politikai és biztonsági céljait követi a térségben.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑