Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 01. 11.

Hadi helyzet Szíriában – Súlyos harcok vannak egész országban

2017. 01. 11.

A SouthFront.org katonapolitikai honlap beszámolója alapján a Szíriai Arab Hadsereg visszaverte a Dzsabhat Fateh Al-Sham (ex Al-Nuszra Front=Al-Kaida) terrorszervezet nagy erejű támadását Hama tartomány keleti részén.

Múlt éjszaka a Dzsabhat Fateh Al-Sham terrorszervezet és szövetségesei előretörtek Ramlijeh, Khunajfisz és Szultanijeh falvak közelében, megrohamozva a Szíriai Arab Hadsereg egységeit a térségben.

Azonban a hadsereg alegységei, harci repülőgépek és tüzérségi egységek támogatásával, megállították a támadást és megtartották állasaikat a térségben. A helyzet továbbra is feszült maradt.

A kormányerők vasárnap elfoglalták Hazramat és Tal Farzat sok magaslatát a Kelet-Goutha régióban, Damaszkusz tartományban.

A Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezet több kísérletet tett, hogy visszaszerezze az elvesztett területeket Szíriai Köztársasági Gárdától és a Nemzetvédelmi Erőktől, azonban kudarcot vallott. A harcok hétfőn folytatódtak.

Szombaton a szíriai kormány és a Wadi Al-Baradat (Barada völgyet) megszállva tartó vahhabita fegyveres csoportok tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a militáns csoportok megengedik a Damaszkuszba irányuló ivóvíz szolgáltatás helyreállítását, valamint leteszik a kézi és a nehézfegyvereiket a Szíriai Arab Hadsereg előtt és megadják magukat a kormányerőknek vagy visszavonulnak Wadi Al-Baradaból.

Az egyezmény a kormányerők mostani térségbeli területi nyereségeinek köszönhetően köttetett és a körzetbe érkező orosz katonai közvetítőcsoport segítségével.

Vasárnap a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) újra kezdték a hadműveleteiket Wadi Al-Baradaban. Ennek a legfőbb oka az volt, hogy a vahhabita fegyveresek elzárták a szíriai állami vízügyi szakemberek útját a vízforrás telephelyéhez és megakadályozták a Damaszkuszba kiinduló fő vízvezeték helyreállítását.

Hétfőn a kormányerők ellenőrzésük alá vonták Dahr Al-Maszabit, számos magaslatot észanyugatra Dier Mekrentől és tovább nyomultak előre. A kormányerők katonai nyomásgyakorlása valószínűleg rá fogja kényszeríteni a helyi fegyveres csoportokat, hogy teljesítsék a héten legutóbb jóváhagyott megállapodás előírásait.

Vahhabita terroristák közben öngyilkos merényletett hajtottak végre Nyugat-Gouthaban, ahol öt ember meghalt.

Az elmúlt héten az Orosz Légierő és a Szíriai Arab Légierő az ISIS terrorszervezet létesítményeit bombázta Homsz tartomány keleti területein. Orosz és szíriai vadászbombázók és harci helikopterek több támadást hajtottak végre az ISIS terrorentitás fegyveres kontingensei ellen a Tijasz Légi Támaszpont, Dzsabah Hamad, Dhabat Al-Malah, a Shaer-gázmező, az Arak-gázmező, az Al-Shumerijeh-hegy és Al-Szukhanah térségében. A légitámadásokban az ISIS terroszervezet 60 fegyverese meghalt és több tucatnyi megsebesült.

Az Orosz Légierő, a Szíriai Légierő továbbra is erre a Tijasz Légi Támaszpont közelében lévő, a kormányerők ellenőrzése alatt álló régióra összpontosítják figyelmüket, feszült helyzet miatt, amelyet az ISIS terrorentitás fő célpontnak tekintett a tartományban.

Eközben az ISIS terrorszervezethez közel álló médiaforrások új képeket tettek közzé, amelyeken a Török Hadsereg és az általuk támogatott dzsihádista fegyveresek megpróbálják áttörni az ISIS terrorszervezet védelmi vonalait a kulcsfontosságú szíriai Al-Bab város körzetében. A képes jelentésben szerepel egy állítólagosan orosz SZU-35 (vagy SZU-30) többcélú vadászrepülgép.

Jelentések szerint a katonai repülőgép a térségben teljesített bevetést az ISIS ellen harcoló török erőket támogatva. Amennyibe ez igaz, akkor ez az első bizonyíték rá, hogy Oroszország légi támogatást nyújtott a Török Hadseregnek Észak-Szíriában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑