Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 05. 22.

Hadi helyzet Szíriában (videó)

2018. 05. 22.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei helyreállítják a teljes ellenőrzést a Damaszkusztól délre fekvő területeken. A hadsereg már felszabadította egész Hajar Al-Aswadot és a terület maradékát az ISIS terroristák uralma alól.

Május 19-én a Szíriai Arab Hadsereg és az ISIS megmaradt militánsai ideiglenes tűzszünetben állapodtak meg a térségben. Május 20-án több autóbusz érkezett a körzetbe, ami arra enged következtetni, hogy a militánsok hajlandók a megadásra. Május 21-én az ISIS militánsai elkezdtek visszavonulni a térségből.

A szíriai állami média nem számol be az helyzetről és elkerüli, hogy tudósítson róla. Ugyanezt a módszert követte az USA vezette koalíció és a fősodratú média, amikor az USA támogatta „Szíriai Demokratikus Erők” megállapodásokat kötöttek az ISIS terrorszervezettel Rakkaban, Manbedzsben és Al-Tabakaban.

Kényszersorozás végeznek a kurdok

Május 20-án helyi lakosok sztrájkba léptek a „Szíriai Demokratikus Erők” ellen, amikor az SDF kényszersorozásokba kezdett, hogy feltöltse a sorait. Az „ellenzéki” Baladi News híroldal szerint az SDF főleg a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) tagjaiból álló karhatalmi csoportjai tüzet nyitottak néhány bezárt üzletre és betörtek másokba Al-Szaraja és Dwairat Al-Hadra negyedekben.

Ez a fejlemény példázza a helyi (főleg szíriai arab) lakosság és a kurd többségű SDF milíciák közötti jelenlegi szembenállást Észak-Szíriában. Az USA vezette koalíció állításai ellenére, hogy az SDF egy több nemzetiségű csoportosulás, a valós politikai és katonai hatalom néhány kurd szervezet vezetője kezében összpontosul, főleg a Kurd Demokratikus Unió Párt (PYD) jelenik meg, mint egyedüli politikaformáló a térségben.

Ugyanazon a napon az SDF újabb kísérletet tett Hadzsin település elfoglalására az ISIS terroristáktól az Eufrátesz-folyó völgyében. Helyi jelentések szerint a támadást az USA vezette koalíció repülőgépei és tüzérsége támogatta.

Jelenleg Hadzsin számít az ISIS terroristák jelentős megmaradt erősségének az Eufrátesz-folyó völgyében. Megközelítőleg 1500 főnyi ISIS militáns rejtőzik a városban és számos közeli faluban.

Korábban az USA vezette koalícióba tartozó francia csapatok hat tüzérüteget telepítettek, hogy tűztámogatást nyújtsanak a kurd vezetésű SDF milíciáinak.

Párizs növeli a katonai jelenlétét Észak-Kelet Szíriában

Franciaország mostanáig megnövelte a katonai jelenlétét az SDF által uralt észak-szíriai térségben. Francia csapatok a jelentések szerint egy új katonai létesítmény építésébe fogtak Rakka várostól nyugatra. Ha az információt megerősítik, akkor ez lesz a hatodik francia katonai bázis az kurd többségű SDF milíciák által uralt szíriai területen.

A francia és amerikai katonai infrastruktúra további kiterjesztése az Eufrátesz-folyó keleti partján világosan megmutatja, hogy az USA vezette koalíció nem fogja elhagyni a térséget és nem fogja megengedi, hogy a szíriai kormány visszacsatolja Szíriához.

Úgy látszik, hogy Szíria nagyobbik részén Washington és szövetségesei magukra hagyják az egyéb militáns csoportokat („mérsékeltek”, Ahrar Al-Sham, Al-Kaida etc.), amelyeket korábban támogattak az Asszad-kormány megdöntése érdekében.

Washington azt igéri nem támogatja tovább a fegyvereseket

Május 19-én egy amerikai tisztségviselő azt nyilatkozta a CBS News médiatársaságnak, hogy a Trump-kormányzat abba fogja hagyni a „segítségnyújtást” Északnyugat-Szíria dzsihádisták uralta részein, amelyekhez Idleb tartomány, Aleppo, Lattakia és Hama tartományok egyes részei tartoznak.

A CBS News szerint sok tíz millió dollárnyi támogatást fognak megszüntetni, amit eddig az észak-nyugat szíriai militáns csoportok kaptak, közötte olyan programokat hagynak abba, mint az „erőszakos szélsőségek elleni fellépés”, a „független társadalom”, a „szabad sajtó”, az „oktatásfejlesztés” és a „közösségi politikák” támogatása.

Amikor ez megvalósul a „Szíriai Demokratikus Erők” (SDF), szakadár törekvéseikkel, lesznek az Egyesült Államok egyedüli eszközei Közép és Észak-Szíria belső helyzetének katonai akció nélküli befolyásolására.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑