Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 01. 25.

Hadi helyzet Szíriában (videók)

2018. 01. 25.

Legalább 260 kurd milicista esett el Afrin térségében, amióta Törökország elindította az “Olive Branch” (Olajág) hadműveletet, jelentette a Török Vezérkar január 23-án. A vezérkar szerint 3 török katona meghalt és egy sebesült meg az összecsapásokban. Ugyanaz nap este érkeztek jelentések, hogy a negyedik török katona is elesett.

Eközben a hadászati fontosságú Birszaja-hegy hovatartozása, Afrintól keletre továbbra is vitatott annak ellenére, hogy a török támogatású “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) vahhabita militánsai több kísérletet tettek az elfoglalására. Január 24-én az összecsapások folytatódtak a térségben.

Ettől függetlenül a török támogatású FSA dzsihádistái elfoglalták Umar Uszhagit és tovább nyomultak más pontok felé a szíriai-török határ mentén.

Január 23-án a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai felszabadították Al-Khifa és Dzsafr településeket, Abu Al-Duhurtól nyugatra a Hajat Tahrir Al-Sham (a korábbi Al-Nuszra/Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció uralma alól.

Ugyanazon a napon, a szíriai Al-Kaida frakció vezette terrorista szövetség egy nyilatkozatában elismerte, hogy elvesztette az Abu Al-Duhur légi bázist. A Hajat Tahrir Al-Sham nyilatkozatában más Idleb tartományban működő vahhabita fegyveres csoportokat vádolt meg, hogy nem biztosítottak elegendő támogatát a Szíriai Arab Hadsereg elleni harchoz.

A Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció propaganda felülete, az “Ibaa” grafikákat jelenített meg a Szíriai Arab Hadsereg szerintük elszenvedett elmúlt 50 napos veszteségeiről. Eszerint a szíriai Al-Kaida vezette militáns szövetség és társaik több, mint 350 szíriai katonát öltek meg, 400-at megsebesítettek és fogságba ejtettek 37-et. A dzsihádisták állítólag megsemmisítették a hadsereg 4 gépjárművet, egy gépfegyveres terepjáróját, 7 páncéltörő rakétaindító berendezését, egy lövegét, 5 páncélozott járművét és 6 harckocsiját, valamint zsákmányoltak egy Shilka önjáró légvédelmi tüzér komplexumot, 4 BMP gyalogsági harcjárművet és 4 harckocsit. A militánsok állítólag lelőttek még egy L-39 könnyű harci-gyakorló repülőgépet és két pilóta nélküli felderítő drónt.

A Szíriai Arab Hadsereg az észak latakkiai Sarraf faluban visszaverte a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció támadását. Szíriai kormánypárti források szerint a hadsereg 13 vahhabita terroristát likvidált. Közben a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevet viselő vahhabita terrorista csoportok azt állították, hogy megölték a Szíriai Arab Hadsereg számos katonáját és megsemmisítették egy páncéltörő rakétaindító tüzelőállását egy “Fagot” irányított rakéta felhasználásával.

Oroszország új SZ-400 légvédelmi rakétarendszereket telepített Szíriába. Két további rendszert a Hmeimim Légi Támaszpontra Lattakia tartományba és két másik komplexumot a Tartus tartománybeli orosz haditengerészeti létesítménybe. A rendszerek feladata az Orosz Fegyveres Erők szíriai létesítményeinek védelme a háború sújtotta országban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑