Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2018. 01. 20.

Hadi helyzet Szíriában – Washington még minid Assad eltávolítását akarja

2018. 01. 20.

Január 17-én a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges paramilitáris egységek felszabadították Batha falut és megtámadták a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció állásait Hulwijah, Hajanijah és Andan Shejkh településeken, Aleppo tartomány déli részén.

Ugyanazon a napon a szíriai kormányerők visszaverték a Hajat Tahrir Al-Sham fegyvereseinek támadását Rubajah és Khurajbah térségében, Idleb tartomány keleti részén.

Dzsihádista források azt terjesztették, hogy az ISIS-hez hű militánsok nagyobb területet foglaltak el a hadseregtől, sőt Szindzsart is. Azonban ezek valótlan állítások. Az ISIS terrorszervezet és a szíriai kormányerők között Duwajah térségében vannak harcok, ahol az ISIS militánsai elfoglaltak néhány pontot a a Liwa Al-Kudsz palesztin paramilitáris egységtől.

Január 18-án a térségben folytatódtak a Szíriai Arab Hadsereg és az ISIS terrorszervezet közötti összecsapások, miközben a Hajat Tahrir Al-Sham erősítést küldött és számos rohamot intézett a szíriai kormányerők állásai ellen Abu Al-Duhurtól délnyugatra.

Törökország folytatta a légi támadásokat az Afrin térségében állomásozó kurd milíciák állásai ellen és további páncélozott harcjárművek lépték át a szíriai-török határt (megsértve ezzel a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitását). Törökpárti dzsihádista források azt feltételezik, hogy a hadművelet pár napon belül el fog kezdődni. Azonban nagyon sok, múlik a színfalak mögötti tárgyalásokon, ami a konfliktusban érintett hatalmak között zajlik, vélekednek külpolitikai szakértők.

Az Amerikai Egyesült Államok határozatlan ideig fenn fogja tartani a katonai jelenlétét Szíriában annak érdekében, hogy Bashar Al-Assad elnököt eltávolítsa a hatalomból, hozta nyilvánosságra Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a Stanford Egyetemen, január 17-én elmondott beszédében.

“Az Assad-rendszer korrupt, a kormányzási módszerei és a gazdasági fejlesztései növekvő mértékben rekesztettek ki bizonyos etnikai és vallási csoportokat.” – közölte a tisztségviselő. “Az ilyenfajta elnyomás nem tarthat örökké.”

“Az amerikai csapatok mostani teljes kivonása helyreállítaná Assad uralmát és folytatná a saját népe brutális elnyomását.” – mondta a külügyminiszter.

Tillerson hozzátette, hogy “szabad és átlátható választások … Assad és családjának végleges távozását fogják eredményezni a hatalomból.” Nincs kétségünk felőle, hogy az USA szerint bármilyen választás, ami nem vezet Asszad elnök távozásához nem “szabad” és nem “átlátható”.

Jelenleg az USA legalább 2000 katonája van Szíriába telepítve (mindez az ország legitim kormányának engedélye és az ENSZ BT felhatalmazása nélkül), hivatalos források szerint. Az USA fegyveres erői és a civil biztonsági alkalmazottak (PMC) hadszíntéren lévő valódi létszáma tisztázatlan marad.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑