Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2017. 02. 01.

Hadi helyzet Szíriában – Az Al-Kaida zászlaja alatt egyesülnek az iszlamisták (Videó)

2017. 02. 01.

Az ISIS terrorentitás egységei az Al-Szin légi bázis felé haladnak a Qalamun-hegység keleti oldalán, Dumajr város közelében. A terrorszervezet múlt éjjel indított támadást és elfoglalt bizonyos ellenőrző pontokat a hadseregtől a térségben. Azonban a terroristák nem voltak képesek megközelíteni a légi bázist, közölték kormányzati források.

Az ISIS közeledése az Al-Szin légi bázis felé a védelmi stratégiájuk része amelynek célja, hogy elvonja a kormányerők figyelmét a nyugat-palmyrai frontvonalról, Al-Babról és Deir Ezzor városáról, könnyen mozgó csoportok felhasználásával, amelyek a Szíriai Fegyveres Erők ellenőrzése alatt lévő sebezhetőbb célpontokat támadnak.

Deir Ezzorban a kormányerők ellenőrizte területet az ISIS terrorszervezet még mindig két különálló részre szakítva tartja. A hadsereg egységei visszaverték az ISIS terroristák előző támadásait és jelenleg harcolnak a terrorentitás fegyveresei ellen, hogy visszaszerezzék az összekötő területeket. Az Orosz Légi és Kozmikus Erők minden nap 20-30 légi támadást hajtanak végre a térségben az ISIS állásai ellen.

Nyugatra Palmyrától, a hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) továbbra is nyomást gyakorolnak az ISIS fegyvereseire a Tijasz légi bázis közelében. A térségben mindennaposak az összecsapások.

A kormánycsapatok bevonultak Hawszh Szalihijah faluba a Kelet-Goutha régióban azzal a céllal, hogy bekerítsék a Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezetet Naszibijahban. Az harcok folyamatosak.

A Szíriai Arab Hadsereg “Tigris Alakulatai” felszabadították Al-Brejdzs, Shejkh Dan, Mushajrifah és Tuman településeket Aleppo tartomány keleti részén, az ISIS terrorszervezetet erősségének számító Al-Bab városközelében. Két héten belül a Tigris Alakulatok és a nemzetvédelmiek 25 települést foglaltak vissza a térségben. Jelenleg a kormányerők célja, hogy ellenőrzésük alá vonják Arant és Tadefet, miközben a tüzérségük az ISIS terroristák állásait lövi.

Jelentések szólnak arról, hogy újra ivóvíz érkezik Damaszkuszba az Ajn Al-Fidzsah víztározóból, miután Wadi Al-Barada felszabadult. Ha ezt megerősítik, nagy győzelmet jelent a szíriai főváros polgári lakosságának.

Az úgynevezett “ellenzéki csoportok” két nagy koalíciót hoztak létre az általuk megszállt Idleb tartomány területén. Kezdetben a Harakat Nur Al-Din Al-Zinki (ők a gyereklefejező “demokraták”), Liwa Al-Hakk, Dzsabhat Al-Anszar Al-Din, Dzsaish Al-Szunna, Midzsahidu Ashidaa, Kataib Al-Aksza, Katibat Kawafel Al-Szuhada terrorszervezetek a “Hajjat Tahrir Al-Sham” nevű műveleti központ/koalíció irányítása alatt egyesültek, amelyet a Dzsabhat Fateh Al-Sham (korábban Al-Nuszra Front=Al-Kaida) vezetett. Ezután a Katibat Oszud Al-Rahman, Katibat Al-Rashid terrorszervezetek és az Al-Szaab törzsi milícia szintén csatlakozott az említett Al-Kaida vezetésű koalícióhoz, valamint a Harakat Ahrar Al-Sham (Iszlám Front) terrorszervezet több csoportja is átállt a “Hajjat Tahrir Al-Sham” nevű terrorista koalícióhoz.

Ellenben a másik oldalon a Tadzsamu Fasztakim Kama Umirt, Liwa Szukkur Al-Sham, Kataib Thuwar Al-Sham, Dzsaish Al-Iszlam (idlebi frakciója), Shamia Front, Mudzsahidi Ibn Tajmia, Liwa Mikdad Bin Amro és a Dzsaish Al-Mudzsaheddin terrorista csoportok beleolvadtak a legnagyobb terrorszervezetbe, a Harakat Ahrar Al-Shamba

A két nagyobb koalíció létrehozása a törökök által szponszorált és a szaúdi támogatású fegyveres csoportok elkülönülésére utal Idlebben, amely a Damaszkusz-Teherán-Moszkva-Ankara közötti tárgyalások eredménye. A probléma továbbra is fennáll: kérdés, hogyan lehet ezt kihasználni a terroristák elleni szárazföldi hadműveletek indításakor.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑