Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 28.

Hadihelyzet Palmyrában

2015. 05. 28.

A Szíriai Arab Hadsereg több száz katonáját irányította át Palmyrába

Majdnem egy hét telt el mióta az Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet átvette a történelmi Palmyra város ellenőrzését Homsz tartomány keleti részén; azonban a Szíriai Arab Fegyveres Erők támadást indítanak a terrorszervezet ellen, ami megrázta a régiót új akcióival öt hónap szünet után.

Ez megváltozott vasárnap, amikor a Szíriai Arab Hadsereg “Szukkur Al-Szahra” (Sivatagi Sólymok) Dandár több száz katonája és a polgári vezetésű Nemzetvédelmi Erők (NDF) kapták azt a nem könnyű feladatot, hogy visszafoglalják Palmyra ősi városát, ISIS terroristák nagy létszámú kontingensének jelenléte mellett, akik erősítést kaptak Al-Rakka tartomány általuk megszállt területéről.

Eddig a tűzharcok nagy része az ISIS fegyveresek előnyét szolgálta, a szükséges erősítés megérkezése a Szíriai Arab Fegyveres Erőktől támogatja a Hadsereg 18. Hadosztályához tartozó katonákat, akiket az ókori romvárosnál és a palmyrai vízvezetéknél tartottak támadás alatt az elmúlt öt napban.

A több száz katonán kívül, akiket a Palmyra városi arcvonalra összpontosítottak, a Szíriai Arab Fegyveres Erők harckocsikból és nehézfegyverzetből álló menetoszlopot telepítettek át, hogy ellensúlyozzák az ISIS nagy mennyiségű páncélozott járművét (főleg amerikai eredetű páncélozott terepjárók – “Humvee”-k és akna biztos harcjárművek – MaxxPro, Cougar -, valamint “pick up” kategóriájú terepjárók), amelyek különböző űrméretű légvédelmi gépfegyverekkel és DSK nehéz géppuskákkal vannak felszerelve.

Jelenleg a Szíriai Arab Légierő felújította légi támadásait Palmyra városánál és Arak, valamint Al-Szikhanah településeknél Homsz tartomány keleti részén. Azonban ez még nem rettentette el az ISIS fegyvereseket attól, hogy a kelet-szíriai és a nyugat-iraki sivatag között szabadon mozogjanak.

Az ISIS által jelentett jelenlegi legnagyobb fenyegetés, amit a szíriai kormánynak figyelembe kell venni, nehogy lerombolják az Al-Shaer-hegységből húzódó elektromos távvezetékeket, amely Palmyrától északra fekszik; ha a terrorszervezet elfoglalná az lenne a legnagyobb kudarc a szíriai kormány számára ebben a háborúban.

Tavaly júliusban és novemberben az ISIS terrorszervezet kétszer támadta meg a Dzsabal Al-Shaerben lévő gázmezőket és olajkitermelő létesítményeket. Mindkét esetben a Szíriai Arab Hadsereg visszaverte a támadásokat és biztosította térséget. Az ISIS idén taktikát váltott és dél-keletre támadott, ennek esett áldozatul Palmyra, amely önmagában nem lenne kiemelt katonai célpont a Tijasz légi támaszponthoz és az Al-Shaer-hegységhez viszonyítva, azonban kulturális és lélektani szempontból nagy a hírértéke.

A Press TV hírcsatorna riportja a Szíriai Arab Hadsereg előkészületeiről Palmyra közelében

A report done by Press TV about the preparations to retake Palmyra from ISIS Syrian Arab Army

Posted by Syrian Arab Army on 2015. május 24.

Amfiteátrumban végezték ki a foglyokat az Iszlám Állam

Ókori római amfiteátrumban végeztek ki húsz férfit szerdán Szíria középső részén, az ókori nevén Palmyraként ismert Tadmur városában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet emberei. A helyi lakosságot beterelték nézőseregnek az ódon stadionba.
Az agyonlőtt elítélteket azzal vádolták, hogy gyaníthatóan együttműködtek a szíriai kormányerőkkel. Mindezt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet tudatta világhírügynökségekkel.

Az IÁ a múlt hét közepén foglalta el Tadmurt és így az ókori romvárost, amely műemlékei révén a világörökség része. Ez az első település, amelyet a terrorszervezet a szíriai kormányerőktől hódított el, nem pedig a kormány ellen lázadó más felkelőktől. Az OSDH adatai szerint egy hét alatt legalább kétszáz embert gyilkoltak le a városban az IÁ fegyveresei, hatszázat pedig fogságban tartanak.

Kedden a szíriai régészeti hivatal vezetője azt mondta, hogy Palmyra romváros műemlékei sértetlenek, az Iszlám Állam még nem tett kárt bennük, ám hozzátette: továbbra is tart attól, hogy a dzsihadisták felrobbantják a kétezer éves, római kori és más romemlékeket, szobrokat. Szerdán már olyan hír is érkezett, miszerint a dzsihadisták egy múzeumban megrongáltak ókori szobrokat.

A terrorszervezet világnézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑