Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 01. 16.

Haditudósítás a szíriai harcvonalakról

2016. 01. 16.

Az ISIS terrorszervezet támadást indított az Al-Shaer gázmezők ellen Kelet-Homszban; A Szíriai Arab Hadsereg folytatja az előrenyomulást Al-Rakka felé keleti irányban.

Kelet-Homsz:

12573686_637017273107486_179171806131956198_n

Daesh (Iszlám Állam) terroristái Kelet-Homszban

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet jelenleg offenzívába kezdett Homsz tartomány keleti területén, amikor megpróbálnak előre nyomulni a nagy kiterjedésű sivatagos vidéken, amely gazdag kőolajban és más természeti erőforrásokban.

Péntek reggel Kelet-Homszban az említett terrorszervezet masszív támadásba kezdett a stratégiai Al-Shaer gázmezők ellen, megtámadva a Szíriai Arab Hadsereg itteni védelmi vonalait a 101. és 102. Számú olajmezők déli szárnya körül.

Eddig a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály, 67. Dandára a Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Tigris Alakulatok egy kisebb alegységének támogatásával visszaverték a hullámokban támadó ISIS fegyvereseket; azonban az említett terrorszervezet nagy valószínűséggel egy újabb rohamot indíthat az elkövetkező órákban.

Az ISIS fegyveresek képesek voltak elérni az Al-Shaer gázmezők déli oldalát miután tegnap betörtek és elfoglalták a kis sivatagi Al-Bajarat falut.

Az Al-Shaer gázmezők jelentőségét az adja, hogy  innen indulnak ki a legfontosabb villamos távvezetékek Homsz tartomány többi részébe és Szíria nyugati felébe, amennyiben az ISIS elfoglalja a Szíriai Fegyveres Erőktől akkor innen megbénítható Nyugat-Szíria áramellátása.

Tavaly a Szíriai Fegyveres Erők képesek voltak egy hosszú és véres ISIS terrorszervezet elleni csata után visszafoglalni; azonban 10 hónapnyi időt vett igénybe, amíg ebből az országrészből teljesen kiűzték az ISIS terroristákat.

Hadi helyzet Észak-Homszban

észak homsz

Homsz tartomány északi része

 

Hama és Homsz tartomány határvidékén harcok folynak a Szíriai Fegyveres Erők által körbezárt térségekben a vahhabita terrorszervezetek felszámolása érdekében. A Szíriai Arab Hadsereg alegységei Har Binafsaban folytatnak összecsapásokat a település megtiszítása során.

Hadi helyzet Aleppo tartomány keleti területein

kelet aleppo

Aleppo tartomány keleti része

A Szíriai Arab Hadsereg “Tigris Alakulatai” és szövetségeseik teljesen ellenőrzésük alá vonták Adzsuzijah, Abbudijah, Miltaffah településeket és a Raszm Aszirhan körüli gazdaságokat északabbra a Kwejersz légi támaszponttól. A műveletek célja Al-Bab város felszabadítása, amely az ISIS terroristák megszállása alatt áll. Ezen az arcvonalon kevesebb fegyverest és haditechnikai eszközt tudnak felvonultatni a megszállók, mert más területeken a kurd YPG (SDF) harcosok lekötik őket, akiket már az Orosz Légierő is támogat az ISIS és a törökök és szaúdiak kedvencei (Al-Kaida/Nuszra, FSA, Ahrar Al-Sham) ellenében is!

Deir Hafer irányában (ez a Manszura, a Dzsirra repülőtér és az Al-Rakka felé vezető főút) a Humajmah Al-Kabira nevű településen súlyos álló háború zajlik. Az ISIS ide vonta minden erejét az Euphrates fő medrétől nyugatra, amiket nem a kurdok ellen vetnek be. Ide a hadseregnek több nehézfegyverzetet kell összevonni.

Kelet-Hama:

Két nappal ezelőtt a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály, 555. Dandára elfoglalta az Ithrijai Villamos Erőművet és az Ihtrijai olajmezőket az “Iraki és Levaneti Iszlám Állam” terrorszervezet (ISIS) védelmi állásai ellen indított meglepetésszerűen gyors offenzíva során a Khanasszer-Ithrija autópálya vonalától keletre fekvő vidéken.

Péntek reggel Hama tartomány keleti területén a Szíriai Arab Hadsereg 555. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) és a Khataib Al-Baath (Baath Zászlóaljak) katonáival folytatták előrenyomulásukat a Szalamijah-Rakka főútvonal felé, elfoglalva számos kisebb magaslatot, amelyeket az ISIS terroristák ellenőrző pontjai biztosítottak.

Miközben a Szíriai Fegyveres Erők még kissé távolabb vannak az Al-Rakka tartományban lévő Tabakva kiemelt fontosságú városától, most olyan helyzetbe kerültek, hogy kiszélesítik az ellenőrzésük alatt álló területet Hama tartomány keleti részén, közeledve az ISIS terrorszervezet tartományi erősségéhez.

Hadi helyzet Dél-Hamaban

dél hama

Jelmagyarázat: halvány piros – Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei; sötét piros – január 1.-től a kormányerők kezére került terület; zöld – “iszlamista felkelők” (Al-Kaida/Al-Nuszra Front, FSA, Iszlám Front/Ahrar Al-Sham); Pirossal-zölddel együtt áthúzott – jelenlegi harctevékenység sávja.

A kormányerők offenzívája zajlik Dajr Al-Fardisz és Harb Nafsza települések felszabadítása érdekében. A Szíriai Arab Hadsereg támadó műveletét az Orosz Légierő vadászbombázói légi csapásaikkal támogatják.

Az “iszlamista felkelők” (Al-Nuszra Front, Ahrar Al-Sham és FSA terroristák) az Al-Houla-síkságról küldtek a körzetbe erősítést.

A mostani offenzívát megelőzően került a hadsereg kezére Ramlijah (január 3-án) és Dzsardzsiszah települések (január 12-én).

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Leith Fadel beszámolója)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑