Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2024. 02. 10.

Haditudósítás Libanonból: Izraeli laktanyákat bombázzot a Hezbollah

2024. 02. 10.

A libanoni Iszlám Ellenállás, a Hezbollah fegyveres ága két akciót hajtott végre ezen a csütörtökön, február 8-án 8 óra 35 perckor a megszállt Palesztina határán fekvő Branit és Kiryat Chmona laktanya ellen.

Az Iszlám Ellenállás két külön nyilatkozatában azt állította, hogy a 91. Galilea Hadosztály 769. keleti dandárának főhadiszállását célba vette Kiryat Shmona településen megfelelő fegyverekkel, amelyek eltalálták céljukat.

Azt is hozzátette, hogy rakétákat lőtt ki a közvetlenül megsérült Branit laktanya ellen.

Az Ellenállás megismételte, hogy ezt a két műveletet „hűséges palesztin népünk támogatására a Gázai övezetben, valamint bátor és tiszteletre méltó ellenállásuk támogatására” hajtották végre.

Korábban az Al-Mayadeen dél-libanoni tudósítója arról számolt be, hogy egy rakétát (több mint 12 rakétát) indítottak el Libanonból Galilea felé. Közvetlen tüzről is beszámolt egy megszálló katonai helyszín ellen a megszállt Chebaa farmokon.

Az izraeli média elismerte, hogy egy izraeli katona súlyosan, két másik pedig megsérült egy Kirjat Chmonára zuhant páncéltörő rakéta kilövése után.

Beszámoltak arról is, hogy egy drón beszivárgott egy északi bázisba, hangsúlyozva, hogy a sérülteket helikopterrel szállították.
Az izraeli média arról számolt be, hogy a Hezbollah egy “érzékeny területet” csapott le Kiryat Shmonában, megjegyezve, hogy az elmúlt néhány percben. És hozzátette: „A telepeseknek azt javasolták, hogy kövessék a Honvédelmi Front utasításait, és ne hagyják el a menedékhelyeket.”

Az Al-Mayadeen dél-libanoni tudósítója továbbá arról számolt be, hogy Libanonból több mint 20 rakétát lőttek ki a Hermon-hegy (Dzsabal al-Sejk) felé.

E támadásokat követően az izraeli média a következőkről számolt be: „Az északi határ mentén lezárták az útkereszteződéseket a Libanonból érkező rakétatűztől való félelem miatt. »

Eközben az izraeli megszállás támadássorozatot indított dél-libanoni falvak és városok ellen.

Az izraeli tüzérségi bombázások a nyugati szektorban Yarin, Tayr Harfa, valamint a keleti szektorban Khyam, Kfar Kila és Aita al-Shaab települések külterületeit vették célba.

A Hezbollah hadműveletek sorozatát hajtja végre az izraeli megszállás ellen
A libanoni iszlám ellenállás megtámadja az izraeli “Ma’aleh Golan” laktanyát és más izraeli helyszíneket és létesítményeket Észak-Palesztinában és Dél-Libanonban.
A libanoni Iszlám Ellenállás csütörtök délután bejelentette, hogy több hadműveletet indított az izraeli megszálló erők ellen, nevezetesen a “Ma’aleh Golan” laktanyát célozta meg egy Falaq nehézrakétával. Ezen túlmenően az ellenállás célba vett egy épületet Metula településen, ahol megszálló katonák állomásoznak, valamint a megszállt Shebaa Farms radartelepét, megerősítve a közvetlen találatokat.
Az izraeli média arról számolt be, hogy két házat közvetlenül találtak el “Metula” és “Shtula” településeken a nyugati al-Dzsalilban, és több rakétát indítottak az izraeli Hadb al-Bustan helyszín környéke felé.
Az izraeli média azt is megemlítette, hogy a légiriadó szirénákat megszólaltatták “Zar’it”, “Shomera” és az arab al-Aramsha nyugati al-Dzsalilban, több rakéta pedig nyílt területekre zuhant le észak-al-Dzsalilban.
Ezzel egyidejűleg az izraeli média arról számolt be, hogy “az izraeli hadsereg 3 katonája megsebesült, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett a
Hezbollah által csütörtök reggel Kirjat Smonára és Biranitra indított rakéták miatt”.
A nap elején az Ellenállás az északi régió 91-es hadosztályához tartozó Keleti Brigád 769-es főhadiszállását vette célba a „Kiryat Shmona” laktanyában és a „Biranit” laktanyában.
Kiryat Shmona polgármestere, Avihai Stern bejelentette, hogy körülbelül 20 lakást érintettek közvetlenül az északi településeken, és 100 000 telepest költöztek ki ezekről a településekről. Stern megerősítette, hogy “az izraeliek nem tudnak belépni Kiryat Shmonába, amíg a Radwan-erőt el nem távolítják [a határterületről]”.
A Hezbollah október óta tartó hadműveletei miatt telepesek százezrei menekültek el a határ menti településekről, figyelmeztetve kormányukat, hogy nem térnek vissza, hacsak nem oldják meg az Ellenállás „fenyegetését”, és felszólították a hatóságokat, hogy nem védték meg őket, vagy nem biztosították számukra a szükséges biztonságot.
Miután sikerrel járt azon terveivel, hogy hatalmas nyomást gyakoroljon “Tel-Avivra” válaszul a gázai brutális háborúra, a Hezbollah feltételhez kötötte az övezet elleni agresszió befejezését, hogy véget vessen az izraeli erők elleni hadműveleteinek.
A példátlan válságokba esve és az izraeliek visszajuttatására törekvő megszálló egység arra figyelmeztetett, hogy a határnyugalmat vagy diplomáciai úton, vagy katonai művelettel állítják helyre.
A forrás minden korábbi médiajelentésnek ellentmondva azt mondta az Axiosnak , hogy “Izrael” nem tervezi, hogy januárban háborút indít Libanon ellen.
A kiadó ugyanakkor forrásokra hivatkozva közölte, hogy “Tel-Aviv” aggódik amiatt, hogy a libanoni ellenállás lesz az a fél, amely elindítja a műveletet, és hozzátette, hogy időbe telt, mire az izraeli biztonsági miniszter meggyőzte Hochsteint arról, hogy az entitás valóban érdekelt egy diplomáciai megoldás.
Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑