Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2021. 08. 28.

Haditudósítás: Mélyül a válság Dél-Szíriában, északon háborús állapotok vannak

2021. 08. 28.

A dél-szíriai Daraa tartományban kirobbant válság folytatódik, amikor a Szíriai Arab Hadsereg 4. Páncélos Hadosztálya nehéz rakéta sorozatvetőket telepített a körzetbe.

A rakétatüzérségi eszközöket Daraa város déli részében, Daraa Al-Baladban állították tüzelő állásokba augusztus 20-án.
Szíriai kormánypárti források szerint a sorozatvető berendezéseket azért vezényelték a körzetbe, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást a fegyveresekre, akik még mindig nem hajlandók elhagyni a városrészt és végrehajtani a korábbi leszerelési megállapodásokat.

Augusztus 20-án este egy korábbi “felkelő” parancsnok (értsd: vahhabita terrorista vezér) Mohamed Hilal Zatima a Szíriai Arab Hadsereg tüzérségi válaszcsapásaikor életét vesztette egy olyan térségben, ahol a vahhabita fegyveresek beásták magukat.

Zatima halála valószínűleg a szembenállás fokozódásához vezet majd Daraa Al-Baladban, ahogy a Szíriai Arab Hadsereg is számít erre az eshetőségre. Néhány helyi médiaforrás szerint a militánsoknak fegyverletételre szabott határidőt a hadsereg legalább 15 nappal kitolta, hogy a korábbi “felkelők” átadhassák fegyverzetüket.

Alig egy héttel ezelőtt Oroszország felajánlott egy időrendet tartalmazó tervet a helyi militáns vezetőknek Daraa Al-Baladban, amelyet betartva megfelelhetnek a szíriai hatóságok követeléseinek és garantálhatják a helyi lakosok jogait, azonban ezt a korábbi “felkelők” elutasították.

Eközben az Orosz Fegyveres Erők erőfeszítései Idleb tartományban és tágabb körzetében kevésbé diplomatikus módon nyilvánulnak meg az Al-Kaida terrorhálózat részét képező vahhabita terrorista szövetséggel és más dzsihádista csoportokkal szemben.

Augusztus 19-én orosz vadászbombázók törölték el a föld színéről a Hajat Tahrir Al-Sham egy vezetési pontját Ein Shib településen, Idleb tartomány nyugati részén.

Augusztus 20-án orosz légi csapások sorozata sújtott le Ein Shib és Kurkina településekre Idleb tartományban.

Augusztus 21-én orosz légi támadások semmisítettek meg egy telephelyet Hmeimat falu közelében, az Al-Ghaab-síkságon Hama tartomány északnyugati részén. A régió a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista szövetség egyik rettegett erőssége.

Az Al-Kaida többször is átnevezett és a fősodratú nyugati médiában “demokratizált” szíriai frakciója és a Turkesztáni Iszlám Párt (értsd: Szíriába importált külföldi vahhabita terroristák) a gyakorlatban még mindig uralják a szíriai Idleb tartományt és a környező vidék egy részét.

Augusztus 22-én, az orosz légi műveletek folytatásaként negyedik napja érik légi csapások Kanszafra, Mareian és Almauzrah településeken tartózkodó megszálló dzsihádista frakciók állásait az Al-Zawija-hegy körül Idleb tartomány déli részén.

A szövetséges Orosz Légierő erőfeszítéseire továbbra is szükség van, mert a Hajat Tahrir Al-Sham és a többi megszálló vahhabita terrorista frakció rendszeresen megsértik az Idleb tartományra és tágabb körzetére érvényes tűzszüneti megállapodást, miközben Törökország semmit sem tesz ellene, hanem a dzsihádisták nyílt támogatásával aláássa a diplomáciai egyezményeket.

Az ankarai iszlamista kormányzat inkább a szíriai kurd csoportok elleni harcra koncentrál a megszállt északkelet-szíriai területeken.

Török pilóta nélküli felfegyverzett drónok továbbra is támadják az USA által támogatott, úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd fegyvereseit Szíriai északkeleti régióiban.
Augusztus 21-én és 22-én török drónok mértek csapásokat a kurd SDF gépjárműveire, személyi veszteség nem történt.

Augusztus 20-án azonban történt két halálos áldozatot követelő török drón támadás. Az első csapásban halt meg Szaladin Al-Shihabi, az SDF egy iráni kurd származású harctéri parancsnoka.

A második török dróntámadásban az SDF négy kurd milicistája vesztette életét, közöttük a Tell Tameri Katonai Tanács egyik vezetője.

A “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd vezérei azzal vádolják Oroszországot, hogy képtelen megelőzni a tűzszüneti egyezmény megsértését, amiket Törökország követ el, valamint a törökbarát vahhabita terrorista csoportok.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: South Front katonapolitikai honlap

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑